Τελικά ο πάγος χειροτερεύει τα ηλιακά εγκαύματα

Gazzetta team
Τελικά ο πάγος χειροτερεύει τα ηλιακά εγκαύματα
Όπως ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα, έτσι και ο πάγος πάνω σε έγκαυμα από τον ήλιο πιστεύεται από πολλούς ότι είναι ιδανικό «φάρμακο», επειδή αν μη τι άλλο δροσίζει.

Πολλά τέτοιου είδους γιατροσόφια, όμως, καίτοι μοιάζουν λογικά, δεν είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα- και τα παγάκια πάνω στα ηλιακά εγκαύματα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάϊμς».

Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί μεν ο πάγος να καταπραΰνει αρχικά τον πόνο, όμως εντέλει επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Σε μια από τις μελέτες, Ολλανδοί ερευνητές προκάλεσαν σε 24 υγιείς εθελοντές πρώτου βαθμού εγκαύματα και τους υπέβαλαν σε διάφορες θεραπείες. Όσοι υποβλήθηκαν σε κρυοθεραπεία παρόμοια με την τοποθέτηση πάγου στο έγκαυμα δεν παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση απ΄ ό,τι οι εθελοντές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ανενεργό ουσία.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Βurns», επιστήμονες συνέκριναν την αντιμετώπιση εγκαυμάτων με παγοθεραπεία επί 10 λεπτά ή με την εφαρμογή άλλων θεραπειών, διαπιστώνοντας ότι ο πάγος «προκαλούσε τις πιο σοβαρές βλάβες. Η χρήση πάγου αμέσως μετά το έγκαυμα είναι επιβλαβής σε ορισμένες περιπτώσεις».

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, η τοποθέτηση πάγου σε έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει κρυοπάγημα και δερματικές βλάβες όταν ο πάγος αφήνεται ακίνητος πάνω στο δέρμα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, επιρρίψτε στο έγκαυμα κρύο νερό και πάρτε ένα παυσίπονο. Στη συνέχεια καλύψτε το σημείο με γάζα, αλλά όχι με αλοιφές. Τα περισσότερα μικρά εγκαύματα καταπραΰνονται με αυτό τον απλό τρόπο, υποστηρίζουν οι ειδικοί της Κλινικής.

Πηγή: reader.gr