Τα φυτά-θαύμα που στέλνουν τα κουνούπια... αδιάβαστα (vid)

Gazzetta team
Τα φυτά-θαύμα που στέλνουν τα κουνούπια... αδιάβαστα (vid)
Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα «προβλήματα» του καλοκαιριού είναι τα κουνούπια. Όχι τόσο επειδή δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες αλλά κυρίως διότι τα τσιμπήματά τους είναι ικανά να καταστρέψουν ένα καλοκαιρινό βράδυ στην βεράντα ή στον κήπο.

Εκτός, όμως, από τα χημικά εντομοαπωθητικά, ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τον φυσικό δρόμο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, που δεν είναι άλλος από τα φυτά που διαθέτουν τα κατάλληλα συστατικά για να μας απαλλάξουν άπαξ δια παντός από τον «εφιάλτη» των κουνουπιών.

Σιτρονέλα, λεβάντα, αρμπαρόριζα, ρίγανη, διόσμος, βασιλικός, λεμονόχορτο, δενδρολίβανο είναι μόνο μερικά από τα φυτά που μπορούν να λειτουργήσουν απωθητικά προς τα κουνούπια, όπως μάθαμε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι μαζί στις 7», ενώ η δράση τους έγκειται στα έλαια που εκλύονται από τα φυτά κι εμποδίζουν την προσέγγιση των κουνουπιών.

Βέβαια, δεν χρειάζεται κάποιος να δημιουργήσει «ζούγκλα» με τα παραπάνω φυτά στο μπαλκόνι ή στον κήπο του, καθώς η αντιμετώπιση των κουνουπιών αφορά σε περισσότερους παράγοντες, όπως η ύπαρξη υγρασίας, σκιάς ή λιμναζόντων νερών αλλά κι η παρουσία μερικών άλλων φυτών, όπως τα αναρριχόμενα τα οποία ελκύουν τα κουνούπια.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η δράση των εντομοαπωθητικών φυτών είναι ισχυρότερη τις απογευματινές ώρες, ενώ η ακτίνα δράσης τους περιορίζεται σε λίγα μέτρα από το σημείο που βρίσκονται τα φυτά.