Ποια είναι τέλος πάντων αυτή η Black Friday;

Gazzetta team
Ποια είναι τέλος πάντων αυτή η Black Friday;
Και γιατί περιμένουμε πώς και πώς να έρθει. Και πότε -επιτέλους- έρχεται.

Πέρυσι τέτοια εποχή ζήσαμε έναν μικρό πανζουρλισμό. Μία υπέροχη φασαρία που τα είχε όλα εκτός από αδειανά πορτοφόλια. Τηλεοράσεις πηγαινοέρχονταν στα διάφορα μέρη της Ελλάδας έτοιμες να ανάψουν και να κερδίσουν το ενδιαφέρον μας με τον πιο smart τρόπο. Λευκές συσκευές πήραν τις κούτες τους και εγκαταστάθηκαν σε νέους χώρους ξεκινώντας μία καινούρια ζωή μακριά από τις βιτρίνες και τα ράφια. Smartphones άναψαν και έλαβαν τον πρώτο τους κωδικό. Χαμόγελα παντού. Και κάποια μικρά -ευτυχώς- διαδικτυακά μαλλιοτραβήγματα παρατηρήθηκαν. Γιατί η αλήθεια είναι ότι προσφορές όπως αυτές που αντίκρυσαν τα μάτια μας εκείνη την ημέρα δεν βρίσκονται εύκολα. Πόσω μάλλον να χάνονται.

Σε περίπτωση που δεν έχεις μπει ακόμα στο νόημα: Ήταν Black Friday. Ναι ήταν εκείνη η μέρα που όλοι περιμένουμε και φέτος πώς και πώς. Για να πάρουμε εκείνη την OLED τηλεόραση που «ζαχαρώνουμε» εδώ και κανένα τρίμηνο για το καινούριο μας σπίτι. Για να ανοίξουμε την συλλογή με τα gadgets, για να αγοράσουμε επιτέλους εκείνες τις μικροσυσκευές κουζίνας που όλο αναβάλλουμε. Για, για, για. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την Black Friday προ των πυλών οι ανάγκες μας έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους αφού σύντομα θα ικανοποιηθούν και με το παραπάνω. Γιατί Black Friday σημαίνει προσφορές. Μεγάλες προσφορές! Τιμές που πολλές φορές φτάνουν στο κόστος σε προϊόντα τεχνολογίας όπως τηλεοράσεις, laptops, κινητά αλλά και οποιουδήποτε μεγέθους συσκευές, από smartwatches και gadgets μέχρι ψυγεία και κουζίνες. Γιατί Black Friday στα ελληνικά δεδομένα σημαίνει «επιτέλους, θα πάρω το smartphone που θέλω χωρίς να ξεκληρίσω τον τραπεζικό μου λογαριασμό». Γιατί η Black Friday πλέον, είναι η συνήθεια του Νοέμβρη που έγινε λατρεία.

Σε αυτό το σημείο ας κρατήσουμε ενός λεπτού κραυγή ενθουσιασμού μιας και έχουμε την ημερομηνία της φετινής Black Friday η οποία είναι…

*μουσική αγωνίας*

Στις 23 Νοεμβρίου!

Και τώρα, ας επιστρέψουμε στο πρόγραμμά μας, μιλώντας λίγο για το θεσμό που από πέρυσι άρχισε να κερδίζει σημαντικό έδαφος στην Ελλάδα με όλο και περισσότερες μεγάλες αλυσίδες να συμμετέχουν στο «πανηγύρι», δημιουργώντας έτσι και για πρώτη φορά, ουρές έξω από πολλά φυσικά καταστήματα και έντονα (αλλά ευχάριστα) προβλήματα στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά που προσπαθούσαν να διατηρηθούν ζωντανά με τόσο πολύ κόσμο να «οργώνει» τις σελίδες των προϊόντων.

Ποια είναι όμως η Black Friday
Η Μαύρη Παρασκευή είναι μια αμερικάνικη ιδέα που πέφτει ακριβώς την επομένη από την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day). Πρόκειται επί της ουσίας για την προτελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου που κάθε χρόνο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

Ο επικρατέστερος λόγος (ή μάλλον μύθος) για τον οποίο η επομένη από την «Ημέρα των Ευχαριστιών» αναφέρεται ως Black Friday είναι γιατί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό. Αυτή η παράδοση εξακολουθεί να υφίσταται στα σύγχρονα προγράμματα λογιστικής, εξ ου και η λέξη «Black» στον όρο 'Black Friday', ο οποίος καθιερώθηκε μετά την έλευση και εξάπλωση του διαδικτύου.

Η πραγματική όμως ιστορία πίσω από τον όρο 'Black Friday' είναι εντελώς διαφορετική. Συγκεκριμένα, ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει το μεγάλο οικονομικό κραχ στην αμερικανική αγορά τον Σεπτέμβριου του 1869, όταν επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο. Τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιήθηκε από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι παραπονούνταν για την συμφόρηση των δρόμων από τον τεράστιο αριθμό καταναλωτών, που εξορμούσαν στα καταστήματα για να κάνουν τα ψώνια τους. Μέχρι το 1961, η Black Friday είχε καθιερωθεί στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, σε τέτοιο βαθμό που τα καταστήματα της πόλης προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να αλλάξουν την ονομασία σε «Big Friday» (Μεγάλη Παρασκευή) για να αφαιρέσουν τον αρνητικό χαρακτήρα του όρου.

Η ονομασία «Black Friday» δεν εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη χώρα μέχρι το 1985. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ωστόσο, οι λιανοπωλητές έδωσαν στον όρο θετικό πρόσημο και έκτοτε η «Black Friday» σηματοδότησε την Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μια ημέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο καθώς σημειώνουν τεράστια κέρδη.

Πώς καθιερώθηκε

Όταν οι έμποροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσελκύσουν πλήθος καταναλωτών με τις εξαιρετικά μειωμένες τιμές, η Black Friday καθιερώθηκε ως η πιο ιδανική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις της χρονιάς - ακόμα και από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Έτσι, η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών στην Αμερική, είναι η μέρα που όλοι περιμένουν να κάνουν τα ψώνια τους, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων έξω από τα καταστήματα, προκειμένου να αγοράσουν ό,τι επιθυμούν σε σημαντικά μειωμένες τιμές. Κάθε χρόνο, στην Times Square στη Νέα Υόρκη μαζεύεται πλήθος κόσμου, με σκοπό να μπουν πρώτοι στα πολυκαταστήματα και να προλάβουν τις προσφορές.

Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Τα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση την Black Friday, στις ΗΠΑ, είναι συνήθως ηλεκτρονικές συσκευές, κονσόλες για video games και παιχνίδια καθώς σε αυτά υπάρχουν και οι μεγαλύτερες προσφορές. Ωστόσο, οι τιμές είναι εξαιρετικά μειωμένες σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, από λευκά είδη και έπιπλα σπιτιού μέχρι τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

Όσο για την Ελλάδα, αν κρίνουμε από τον περσινό πανικό, οι τηλεοράσεις μάλλον κερδίζουν δικαιωματικά την πρώτη θέση στην καρδιά και προτίμησή μας. Όχι ότι οι επιλογές σε gadgets, οικιακές συσκευές, κ.ο.κ. πάνε πίσω αλλά κατάλαβες.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα που τα λέμε όλα και τα συζητάμε, για να μπούμε και λίγο στο mood της ερχόμενης Black Friday στις 23 Νοεμβρίου το μόνο που έχεις να κάνεις ως σώφρων αγοραστής είναι το εξής: Ξεκίνα από τώρα να τσεκάρεις τι θέλεις να αγοράσεις. Οι προσφορές είναι πολλές ήδη και υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων που οι τιμές των εκπτώσεων δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα. Μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα πριν το Black Friday θα είναι αν μη τι άλλο, πιο ευχάριστη! Αν πάλι είσαι από εκείνους που προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά, τότε δεν υπάρχει τίποτα να σε σταματήσει, όποτε κι αν το θελήσεις.

Όπως και να έχει, φέτος το Black Friday, θα είναι και πάλι εδώ. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να σκεφτείς την ανάγκη σου, να δεις ποιο προϊόν την καλύπτει καλύτερα και να φροντίσεις να το βρεις, διαθέσιμο, και στην καλύτερη δυνατή τιμή.