Ο πλανήτης Άρης όπως δεν τον έχετε ξαναδεί (pics)

Gazzetta team
Ο πλανήτης Άρης όπως δεν τον έχετε ξαναδεί (pics)
Ένα εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο που μας ξεναγεί στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» δημιούργησε η NASA χρησιμοποιώντας εικόνες που τραβήχτηκαν από το ρομποτικό όχημα εξερεύνησης Mars Curiosity.

Το βίντεο αποκαλύπτει το τοπίο ενός από τους πλησιέστερους γαλαξιακούς γείτονές μας, που φιλοξενούσε το εξερευνητικό όχημα από τότε που προσγειώθηκε στο Kale Crater το 2012.

Μια από τις ενσωματωμένες κάμερες κατέγραψε 16 ξεχωριστές εικόνες που δείχνουν διάφορα σημεία στο ταξίδι του, (όπως φαίνεται από την κορυφή της κορυφογραμμής Vera Rubin Ridge), τα οποία έπειτα κολλήθηκαν μαζί για να σχηματίσουν την κινητή εικόνα.

Χάρη σε μερικά έξυπνα οπτικά εφέ που δίνουν στην εικόνα ένα μπλε χρώμα, αντί για το χαρακτηριστικό σκουριασμένο κόκκινο που συνηθίζουμε να βλέπουμε στον Άρη, το θέαμα γίνεται ... περίεργα οικείο.

Το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια κυκλοφόρησε το βίντεο, το οποίο δίνει μια γενική εικόνα του μονοπατιού που ακολούθησε το ρομποτ κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του κρατήρα, παρόλο που οι ίδιες οι φωτογραφίες είχαν ληφθεί στις 25 Οκτωβρίου 2017 από τη μηχανή μαγνητοσκόπησης του Curiosity ή το Mastcam.

Σε υψόμετρο 327 μέτρων η εικόνα κοιτάζει τον κρατήρα, ο οποίος είναι περίπου 3,5 έως 3,8 δισεκατομμύρια έτη παλιός και καλύπτει μια περιοχή διαμέτρου 154 χιλιομέτρων - περίπου το ίδιο μέγεθος με το Ρόουντ Άιλαντ και το Κοννέκτικατ.

Λόγω της εξαιρετικά λεπτής ατμόσφαιρας του πλανήτη, ένα βουνό που απέχει περισσότερο από 80 χλμ. βρίσκεται στο φόντο του εκπληκτικού βίντεο.

Εκτός από τη συρραφή των φωτογραφιών για να δημιουργήσει μια ροή, η NASA επίσης ρύθμισε την ισορροπία του λευκού έτσι ώστε το χρώμα του βράχου και η επίπεδη επιφάνεια του εσωτερικού του κρατήρα εμφανίζονται όπως θα ήταν κάτω από συνθήκες φυσικού φωτός στη Γη.

Το ρομπότ Mars Curiosity ξεκίνησε αρχικά από το Cape Canaveral, τον αμερικανικό σταθμό αεροπορίας στη Φλώριδα, στις 26 Νοεμβρίου του 2011.


Πηγή: reader.gr