Στο μέλλον τις προσλήψεις θα τις κάνουν ρομπότ

Gazzetta team
Στο μέλλον τις προσλήψεις θα τις κάνουν ρομπότ
Όταν θα περάσετε από συνέντευξη για την επόμενη σας δουλειά, τις ερωτήσεις μπορεί να σας τις κάνει ένας υπολογιστής και όχι ένας άνθρωπος. Αυτή είναι η ελπίδα του Έιαλ Γκρέιεβσκι, η εταιρεία του Mya Systems χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και ένα chatbot με την ονομασία Mya για να βοηθήσει τους εργοδότες στο να ελέγχουν μεγάλους αριθμούς υποψηφίων για δουλειές που πληρώνονται με την ώρα.

«Όταν ο υποψήφιος υποβάλει αίτηση για μια δουλειά, η Mya του συστήνεται και ξεκινά συζήτηση μαζί του», εξηγεί ο ίδιος. Το chatbot ρωτά ερωτήσεις για να δει το αν ο υποψήφιος έχει το προσόντα για τη δουλειά: «Μπορείς να δουλεύεις τα απογεύματα;», «Είσαι ικανοποιημένος από την προσφερόμενη αμοιβή;», «Ξέρεις να λειτουργείς κλαρκ;», «Πόσο σύντομα μπορείς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι;». Αν ο υποψήφιος θεωρηθεί καλός για την συγκεκριμένη θέση τότε η Mya προγραμματίζει συνέντευξη με τον εργοδότη.

Αν και το να περνάει «ανάκριση» από έναν υπολογιστή μπορεί να φαίνεται υποτιμητικό σε κάποιους, ο Γκρέιεβσκι τονίζει ότι είναι πολύ καλύτερη εναλλακτική από το να μην ακούσουν ποτέ από την εταιρεία που ζήτησαν δουλειά, το οποίο είναι και το πιο συχνό αποτέλεσμα. Η ιδέα για την εταιρεία γεννήθηκε από την εμπειρία του Γκρέιεβσκι, όταν ο ίδιος αναζητούσε δουλειά μετά από το πανεπιστήμιο. Υπέβαλε αιτήσεις για 40 θέσεις εργασίας και είχε απάντηση μόλις από δύο. Ο ίδιος εκτιμά ότι το 85% των αιτήσεων εργασίας πέφτουν σε μια «μαύρη τρύπα» και ο υποψήφιος δεν λαμβάνει ποτέ απάντηση.

Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο βιογραφικών κάθε φορά που ανοίγει μια θέση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο κόσμος αλλάζει πιο εύκολα δουλειές απ’ ότι στο παρελθόν και εν μέρει επειδή λόγω του Διαδικτύου είναι πιο εύκολο για έναν υποψήφιο να αιτηθεί για πολλές δουλειές με τη μια. Αυτή η πλημμύρα βιογραφικών είναι πιο έντονη για τις δουλειές που πληρώνονται με την ώρα, όπως σε αποθήκες ή καταστήματα λιανικής, όπου μια εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να προσλάβει εποχικά εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες εργαζόμενους.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν να λύσουν οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Σε πρώτη φάση χρησιμοποιούν αλγόριθμούς που μπορούν να μιμηθούν τις πιο απλές δουλειές που κάνει ένας άνθρωπος, ξεκινώντας με το να βρίσκουν τα κατάλληλα βιογραφικά. «Σήμερα απλά έχουμε κάνει την αρχή με τις εργασίες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν», στέλεχος εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Εξάλλου πολλά στελέχη που ασχολούνται με την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και με τις προσλήψεις θεωρούν ότι η αυτοματοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση των πιο ενοχλητικών εργασιών που έχουν να κάνουν με την διαδικασία των προσλήψεων. Δηλαδή την εύρεση των πιο κατάλληλων βιογραφικών για μια θέση, βάσει προσόντων.

Πηγή: insider.gr