Απολογία Μιχαλολιάκου: Οι ατάκες που προκάλεσαν

Gazzetta team
Απολογία Μιχαλολιάκου: Οι ατάκες που προκάλεσαν
Πάρτε μια ανάσα, οπλιστείτε με ψυχραιμία και ελάτε να δούμε τις ατάκες του Νίκου Μιχαλολιάκου κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της απολογίας του, που προκάλεσαν γέλιο (νευρικό) και οργή.

Αμέσως, από τις 10 το πρωί, όταν και ξεκίνησε την απολογία του, οποιαδήποτε αμφιβολία -δεν- είχαμε, για όσα θα πει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, διαλύθηκε.

Ολόκληρη η απολογία του, άλλωστε, ήταν μια τεράστια αντίφαση και μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν είδε, δεν ξέρει, δεν άκουσε. Για τέτοιο σθένος μιλάμε.

Δήλωσε αθώος και αρνήθηκε κάθε ευθύνη, ακόμη και την πολιτική -την οποία και είχε αναλάβει πριν χρόνια, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Χαρακτήρισε πλαστό το καταστατικό της Χρυσής Αυγής, που παραπέμπει κατευθείαν σε νεοναζιστικό μοντέλο οργάνωσης.

«Έδωσε» τους -πρώην- «δικούς του» και συγκατηγορούμενούς του, με ατάκες όπως «γιδοβοσκός» για τον Μπαρμπαρούση και «πρώην ΠΑΣΟΚος που πουλάει τυρόπιτες» για τον Κουκούτση.

Συνέκρινε τη δολοφονία Φύσσα -το όνομα του οποίου δεν ανέφερε ποτέ- με τη δολοφονία Τεμπονέρα, για να υποδείξει ότι δεν διώχθηκαν πολιτικές ηγεσίες. Ξεχνώντας, βέβαια, την απόπειρα δολοφονίας κατά των Κουσουρή-Φωτιάδη-Καραμπατσώλη, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, το 1998, από τάγμα εφόδου της Χ.Α.

Αλλάς μας έκανε και... σοφότερους, καθώς απέδειξε ότι η σχέση της ελληνικής εκκλησίας με την άκρα δεξιά ήταν, ανέκαθεν, εξαιρετικά στενή.

Και για να μην το ξεχάσουμε: Παρέθεσε στίχους του Βάρναλη, από την «Εξορία», ποίημα που αναφέρεται στον εκτοπισμό (και) κομμουνιστών στον Άη Στράτη.

Ξεχωρίσαμε, λοιπόν, κάποιες από τις ατάκες του Νίκου Μιχαλολιάκου, που προκάλεσαν γέλιο (νευρικό) και οργή...

  • «Εγώ δεν είμαι φασίστας σε καμία περίπτωση»

Ούτε οι υποστηρικτές του, που στάθηκαν όρθιοι σε στάση προσοχής, στα πρότυπα του περίφημου «εγέρθητι», όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα και όταν έφυγε από αυτή, ενώ ένας εξ αυτών έκανε τον ναζιστικό χαιρετισμό... Ενώ λέει, μάλιστα, ότι δεν υπήρχε πειθαρχία και πίστη στον ηγέτη στη Χρυσή Αυγή και ότι είναι «κοινό χαρακτηριστικό» των Ελλήνων να μην πειθαρχούν. Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ.

  • «Η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε όχι σαν κόμμα, όχι σαν οργάνωση, αλλά σαν μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκε στην ''4η Αυγούστου'', στην οποία ήμουν και εγώ. Άνθρωποι με ιδανικά εθνικά, αντιμαρξιστές, που είχαν κάποιους ιδεολογικούς προβληματισμούς. Δεν ήταν σκοπός μας ποτέ να κατέβουμε στην πολιτική»

Βέβαια, και κατέβηκαν και εξέλεξαν βουλευτές και όλα τα προνόμια που εξασφαλίζει το πολίτευμα της χώρας είχαν. Για την ιστορία, δε, να θυμίσουμε ότι το «Κόμμα 4ης Αυγούστου» ήταν μεταξισμικό, με ηγέτη τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ήταν φασίστας. Το όνομα του κόμματος ήταν εμπνευσμένο από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, είδωλο του Νίκου Μιχαλολιάκου...

  • «Το κορυφαίο έγκλημα στη Νίκαια είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο»

Δεν είπε ποτέ το όνομα του Φύσσα. Ποτέ. Ούτε μία φορά. Επικράτησε, μάλιστα, ένταση στην αίθουσα και αποδοκιμασίες. Στη συνέχεια, έμπλεξε άσχετα περιστατικά...

  • «Αλλά μην ξεχνάμε ότι για ανάλογο περιστατικό καθηγητή στην Πάτρα είχε κατηγορηθεί και προφυλακιστεί ένα στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και ποτέ δεν κινήθηκαν διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες»

Τα άσχετα περιστατικά που λέγαμε. Έμπλεξε μέχρι και την εταιρεία δολοφόνων, τη συμμορία που σκότωνε ηλικωμένους-ες, για να τους πάρει την περιουσία, ηγέτης της οποίας ήταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε, παλαιότερα, εκλεγεί, με το ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας. Ξέχασε, ωστόσο να αναφερθεί στην απόπειρα δολοφονίας κατά των Κουσουρή-Φωτιάδη-Καραμπατσώλη, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, το 1998, από τάγμα εφόδου της Χ.Α.

  • «...το 7ο συνέδριό μας έγινε στο Ηλέκτρα Παλλάς, που ανήκε στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, και μας παραχωρήθηκε δωρεάν. Αρχιεπίσκοπος τότε ήταν ο μακαριστός Χριστόδουλος»

Οποιαδήποτε αμφιβολία υπήρχε για τη στενή σχέση της ελληνικής εκκλησίας με την άκρα δεξιά, διαλύθηκε...

  • «Δηλαδή με κατηγορούν πως πήρα έναν πρώην ΠΑΣΟΚο που πουλάει τυρόπιτες και έναν γιδοβοσκό από την Αιτωλοακαρνανία για να τους κάνω διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης; Είναι για τα πανηγύρια όλο αυτό»

...είπε αναφερόμενος στους Μπαρμπαρούση και Κουκούτση.

  • «...μου φαίνεται παράξενο ότι θα πήγαιναν να μοιράσουν φυλλάδια»

...σχολίασε για το βασικό επιχείρημα του τάγματος εφόδου της Νίκαιας το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα -στην προσπάθειά του, φυσικά, να χρεώσει τα πάντα στα κατώτερα στελέχη και να βγει ο ίδιος «λάδι»...

  • «Η Ελλάδα ήταν στους ηττημένους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως… μη προσλαμβάνουσα τα υποσχεθέντα από τις μεγάλες δυνάμεις»

Έτσι εξηγείται η αγάπη στον Άξονα...

  • «Σχήμα λόγου»

​Έτσι περιέγραψε όλες τις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής. Και, κλασικά, είπε για τον ναζιστικό χαιρετισμό ότι είναι αρχαιοελληνικός

  • «Πλαστό, άνευ ουσίας και ανερμάτιστο το καταστατικό του 1992»

​Αυτό απάντησε στις συνεχόμενες ερωτήσεις της Έδρας για το καταστατικό του 1992, που αποκαλύπτει τη ναζιστική δομή της Χ.Α και την περίφημη «Αρχή του Αρχηγού». Συμπλήρωσε, μάλιστα, «είναι γραμμένο σε γραφομηχανή, όμως κανένα άλλο τέτοιο δεν βρέθηκε σε κάποιο σπίτι χρυσαυγίτη ή γραφείο».

  • «Χρησιμοποίησα πρώτο πληθυντικό, είπα "αναλαμβάνουμε την ευθύνη" και αναφέρθηκα στο πολιτικό κόστος. Είναι ένα ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου. Οι δημοσιογράφοι απέκοψαν μια φράση και έβγαλαν άλλα συμπεράσματα».

​Πάει και η πολιτική ευθύνη.

  • «Αυτός με γνώριζε, εγώ όχι. Δεν ήταν ούτε έναν χρόνο στη ΧΑ. Ήταν χιλιάδες σαν κι αυτόν, δεν μπορώ να τους γνωρίζω όλους. Ήταν περαστικός, ένας απλός οπαδός».

Δεν είδε, δεν ήξερε, δεν άκουσε...

Για φινάλε κρατήσαμε το γεγονός ότι παρέθεσε στίχους του Βάρναλη, από την «Εξορία», ποίημα που αναφέρεται στον εκτοπισμό (και) κομμουνιστών στον Άη Στράτη, την περίοδο που υπουργός κυβερνήσεων ήταν ο αγαπημένος του δικτάτορας Μεταξάς.

Χωρίς σχόλιο.