Εκρηκτικός διάλογος Χρησοχοΐδη-Ραγκούση για την κατάληψη στο Κουκάκι

Gazzetta team
Εκρηκτικός διάλογος Χρησοχοΐδη-Ραγκούση για την κατάληψη στο Κουκάκι
Αντιπαράθεση Μ. Χρυσοχοΐδη - Γ. Ραγκούση για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, με επίκεντρο την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι.

Κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά, τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Ραγκούσης, επέκρινε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, ότι καθυστερεί να αποστείλει στο Συνήγορο του Πολίτη το σχετικό φάκελο της υπόθεσης ώστε να εξεταστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή αν υπήρξε ή όχι αστυνομική βία και παραβίαση του οικογενειακού ασύλου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντέτεινε ότι, μόλις ολοκληρωθεί η επείγουσα προκαταρκτική έρευνα που έχει διαταχθεί, όλη η αλήθεια θα βγει στο φως και θα δοθούν όλες οι απαντήσεις. «Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι επιτακτικό καθήκον να τηρούμε το νόμο. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, τελεία και παύλα. Για την υπόθεση στο Κουκάκι γίνεται επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Ας μην βιαζόμαστε να πάρουμε θέση. Θα πάρουμε όλοι απαντήσεις όταν θα έχουμε το πόρισμα», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Ραγκούσης επέμεινε ότι καθυστερεί να σταλεί η υπόθεση στο Συνήγορο του Πολίτη, ενώ κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι ενώ δεν δίνει εξηγήσεις έσπευσε να βγάλει ο ίδιος αθωωτικό πόρισμα για την Αστυνομία.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Γιάννης Ραγκούσης: «Βιαστήκατε να βγάλετε πόρισμα κύριε Χρυσοχοΐδη. Σε δημόσια δήλωση σας και ενώ υπάρχουν φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι έγινε παραβίαση οικογενειακού ασύλου από την αστυνομία, σπεύσατε να πείτε ότι δεν ασκήθηκε βία από τους αστυνομικούς. Είστε εκτεθειμένος για το Κουκάκι. Νομίζετε ότι τρώμε κουτόχορτο…»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Αυτοί που βιάζονται να βγάλουν δικαστικές αποφάσεις ματαιοπονούν….»

Ραγκούσης: «Εσείς κύριε Χρυσοχοΐδη βιαστήκατε. Ασκήθηκε, ναι ή όχι, αστυνομική βία; Γιατί δεν απαντάτε;»

Χρυσοχοΐδης: «Αυτοί που βιάζονται να κρύψουν την αλήθεια θα τη βρουν μπροστά τους…»

Ραγκούσης: «Ήταν ψέμα η φωτογραφία του δαρμένου Δημήτρη Ινδαρέ; Μέσα από τη ΓΑΔΑ ήταν η φωτογραφία...»

Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Διονυσία Αυγερινόπουλου παρενέβη ζητώντας να σταματήσει η αντιπαράθεση για άσχετο θέμα και κάλεσε τον κ. Ραγκούση αν θέλει να πάρει απαντήσεις από τον κ. Χρυσοχοΐδη να καταθέσει επερώτηση το κόμμα του.

Ραγκούσης: «Ο υπουργός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να πει αν ήταν ψέμα η φωτογραφία. Πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του…»

Χρυσοχοΐδης: «Όταν κάνετε ερωτήσεις θα ακούτε και την αλήθεια. Δύο μέρες κυριαρχούσε το ψέμα ότι παραβιάστηκε το άσυλο κατοικίας από την Αστυνομία ενώ υπήρχε εισαγγελέας κατά την επιχείρηση… Όλα θα αποκαλυφθούν, όλα θα βγουν στην επιφάνεια και θα αποκαλυφθεί το δίκαιο. Πρέπει στο κόμμα σας να έχετε και την ευαισθησία να καταδικάσετε τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών….»

Ραγκούσης: «Τις έχουμε καταδικάσει, και είναι ντροπή σας να λέτε ότι δεν το έχουμε κάνει. Εσείς καταδικάσατε την αστυνομική βία; Είναι συκοφαντία ακραίας Δεξιάς αυτό που κάνετε περί μη καταδίκης από εμάς της βίας...»

Χρυσοχοΐδης: «Σε ό,τι αφορά τη θέση μας απέναντι στα περιστατικά βίας το αποδεικνύουν οι πράξεις μας. Κάτι που δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μεταφέρουμε στο Συνήγορο του Πολίτη όλες τις αρμοδιότητες ώστε να εξετάζει αυτεπάγγελτα φαινόμενα βίας από ένστολους. Στόχος είναι να γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος με διαφάνεια και ταχύτητα. Θα πάρετε λοιπόν απαντήσεις από τη Δικαιοσύνη για όλες τις υποθέσεις αυτές. Ένα γκάλοπ που πήρα σήμερα, το 60% του ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι στις καταλήψεις…»

Ραγκούσης: «Λέτε ότι δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση αυτά που κάνει η παρούσα κυβέρνηση. Ήσασταν πάνω από 10ετίες υπουργός γιατί δεν τα κάνατε; Όταν θα συζητήσουμε την επερώτηση να κάνετε και την αυτοκριτική σας…».