Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μητσοτάκης-Ερντογάν, συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ο πρωθυπουργός (vids)

Gazzetta team
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μητσοτάκης-Ερντογάν, συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ο πρωθυπουργός (vids)
«Δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.

Μετά από μία ώρα και 30 λεπτά, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο.

Βγαίνοντας -χαμογελαστοί- από τον χώρο της συνάντησης, οι δύο ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις, λίγο αργότερα, ωστόσο, ο κος Μητσοτάκης είπε μπροστά στις κάμερες:

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχαμε μία ανοικτή συζήτηση.

Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα, που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader, η συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας και τριάντα λεπτών, ήταν «ειλικρινής» και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα, όπως η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Οι δύο πλευρές κατέγραψαν τις θέσεις τους και τα σημεία διαφωνίας, αλλά δεν υπήρξε «δια ταύτα» ή κάποια συμφωνία σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, πέρα από τη συνέχιση της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι η συζήτηση «δεν ήταν πολεμική», χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται αλλαγή της ευρύτερης τουρκικής προσέγγισης.