Ο Βρούτσης ανακοίνωσε πως αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεται μία απεργία

Gazzetta team
Ο Βρούτσης ανακοίνωσε πως αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεται μία απεργία
Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις απεργίες και ψηφιακές συντάξεις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας.

«Σκληρή» επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Βρούτσης, μίλησε για «παθογένεια δεκαετιών με τις εκκρεμείς συντάξεις» τονίζοντας παράλληλα «Εδώ κρύβεται ο εμπαιγμός της προηγούμενης κυβέρνησης».

Ακολούθως εξήγησε: «Δεν υπήρξε ποτέ πλεονασματικός προϋπολογισμός στον ΕΦΚΑ. Απλά δεν πλήρωναν συντάξεις και έδειναν πλεονάσματα. Πρόκειται για αλχημεία που λαμβάνει τέλος. Προτεραιότητά μας η διαφάνεια. Στον ΕΦΚΑ δεν θα υπάρχουν μόνο προϋπολογισμοί, αλλά και ισολογισμοί για να υπάρχει πλέον η απόλυτη διαφάνεια».

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε σχετικά με το ασφαλιστικό τριών πυλώνων: «Η ΝΔ προωθεί ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.

Ο πρώτος είναι ο δημόσιος.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η επικουρική σύνταξη. Η όποια μετάλλαξη γινει σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια, με δέσμευση ότι κανείς συνταξιούχος δεν θα χάσει ούτε 1 ευρώ. Θα ενδυναμώσουμε το κομμάτι των επαγγελματικών ταμείων.

Στον τρίτο πυλώνα θα δώσουμε κίνητρα στις ιδιωτικές εταιρείες για να διευρύνουν τον ρόλο τους.

Κανένα κοινωνικό επίδομα δεν καταργείται. Τα διατηρούμε και τα διευρύνουμε».

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εργασίας μίλησε για «ευχάριστα» και συγκεκριμένα για το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιακή σύνταξη και ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις απεργίες:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε έτοιμο το νομοθετικό σχέδιο Άτλας. Οι Έλληνες θα απολαμβάνουν την ψηφιακή σύνταξη της μιας μέρας. Δεν είναι ευχή, όταν έρθει στη Βουλή, θα το ψηφίσετε.
1η Ιουνίου του 2020, το 34,8% των συντάξεων θα βγουν ψηφιακά. Τον Ιούνιο του 2021 το 90% των νέων συντάξεων θα είναι ψηφιακά. Ήταν έτοιμο από το 2014. Σας το παρέδωσα και το εγκαταλείψατε λόγω ιδεοληψίας».

«Συνδικαλιστικός νόμος. Πιστεύουμε στην αξία του συνδικαλισμού. Δυστυχώς οι εικόνες του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ δεν τιμούν τον θεσμό. Πρέπει να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές. Ξεκινάμε διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Δημιουργούμε ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων. Γνωρίζουμε και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές.

Καθιερώνουμε ηλεκτρονική ψηφοφορία για την διαδικασία της απεργίας. Για να ψηφίζουν όλοι οι εργαζόμενοι και όχι να αποφασίζουν οι λίγοι για τους πολλούς».

Πηγή: reader.gr