Τσίπρας: «Δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη, δεν έχω πρόβλημα αν υπουργοί μου έχουν ταξιδέψει με σκάφη» (vids)

Gazzetta team
Τσίπρας: «Δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη, δεν έχω πρόβλημα αν υπουργοί μου έχουν ταξιδέψει με σκάφη» (vids)
O Aλέξης Τσίπρας δεν θα είχε... πρόβλημα αν οι υπουργοί του ταξιδεύουν με σκάφη, αφήνοντας αιχμές: «Δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη, ούτε στο Noor 1».

«Αληθινή δημοσκόπηση» και «πρόκριμα» χαρακτήρισε τις επικείμενες Ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «οι ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι ντέρμπι, τις εθνικές δεν υπάρχει περίπτωση να τις κερδίσει ο Μητσοτάκης».

Μιλώντας στον Alpha, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες που σέβονται τον εαυτό τους, έχουν αρχίσει και τις εξωπραγματικές διαφορές τις μειώνουν. Θα είναι ντέρμπι. Γιατί από την μια έχουμε τα πεπραγμένα και τα επιχειρήματα και από την άλλη το πείραμα της μεταδημοκρατίας».

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε και εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά τις Ευρωεκλογές λέγοντας «Δεν θα έχω αντίπαλο τον Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβρη, αν και τον θέλω πάρα πολύ. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει ο Μητσοτάκης. Δεν θα βρω άλλον αντίπαλο να μου κάνει τόσα δώρα, όσα ο κ. Μητσοτάκης.

Το βράδυ της 26ης Μαΐου η εικόνα που θα διαμορφωθεί θα είναι μια δημοσκόπηση χωρίς να έχει τεθεί το δίλημμα ποιος θα κυβερνήσει. Ενδεχομένως να διαμορφώσει πολιτικές εξελίξεις στη ΝΔ. Θα δημιουργήσει παταγώδη κατάρρευση της πολιτικής απάτης του κ. Μητσοτάκη περί «περιπάτου», απόλυτης υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας».

Σχετικά με το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε «Εγώ δεν πιστεύω ότι ξέφυγε η κατάσταση. Πιστεύω ότι είναι σχέδιο του επιτελείου της ΝΔ. Έχει εισηγήσεις να μην μιλά για την Οικονομία, γιατί πέφτει σε γκάφες. Γιατί κάθε φορά που κάνει προβλέψεις, πέφτει έξω. Έχοντας και την ροπή προς αντιλαϊκές θέσεις, τον αναγκάζουν να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Ήταν επιλογή του να ασκήσει κριτική έξω από τα όρια. Έφτασε στα όρια της αθλιότητας, μιλώντας για τον νεκρό πατέρα μου, που δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο, δεν ήταν ότι ξέφυγε. Ήρθε στη Βουλή και αναπαρήγαγε αθλιότητες ακροδεξιών φυλλάδων».

Για την υπόθεση των διακοπών με το κότερο της οικογένειας Παναγόπουλου, το καλοκαίρι του 2018, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είμαι από τους ανθρώπους που δεν έχω να κρύψω τίποτα. Ούτε τα εισοδήματά μου, ούτε που μένω, ούτε την περιουσία που μου άφησε ο πατέρας μου. Τον Άυγουστο του 2018, φιλοξενήθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτριάς μου, το οποίο δεν το διέψευσα.

Έχω το δικαίωμα κάποιες στιγμές να επιλέγω να τις κρατήσω για μένα, τις λίγες ώρες που έχω να δω με τα παιδιά μου. Δεν τα έχω κάνει ποτέ ούτε tweet, ούτε Instagram. Αυτό όμως από ένα σημείο και μετά εφόσον ήταν γνωστό από το καλοκαίρι του 2018, μέχρι να φτάνουν στο σημείο με διαδικασίες στο όριο της νομιμότητας υποκλαπείσες φωτογραφίες 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Δεν εγείρουν ηθικό θέμα. Απλά πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν την συζήτηση από την Οικονομία, σ’ αυτή την συζήτηση που θυμίζει συζήτηση κλειδαρότρυπας». Ερωτώμενος σχετικά με το αν έκαναν και άλλοι συνεργάτες του, διακοπές με σκάφη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα έχω κανένα πρόβλημα αν κάποιοι υπουργοί έχουν ταξιδέψει με σκάφη. Δεν γνωρίζω όμως και δεν μπορώ να απαντήσω σ’ αυτό το ερώτημα. Δεν με αφορά η προσωπική τους ζωή».

Για τα εργασιακά και τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε αυτό που πιστεύει, έχει μία βαθιά αντιλαϊκή ατζέντα, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει. Έχει πει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός. Χθες το τερμάτισε. Είναι μία ακραία νεοφιλελεύθερη θέση: ότι κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας να μπορούν με την συμφωνία των εργαζομένων να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο άλλο η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων και άλλο η επταήμερη εργασία. Υπάρχει το πενθήμερο και οκτάωρο. Ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε στο ολίσθημα να εκφράσει τις θέσεις του. Ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο, αυτό που του ξέφυγε. Οι επικοινωνιολόγοι του και οι σύμβουλοί του τον απέτρεψαν να έλθει να αντιπαρατεθεί μαζι μου. Γιατί θα του ξέφευγαν τέτοια μαργαριτάρια. Εγώ δεν τον μέμφομαι γι αυτό αλλά γιατί δεν βγαίνει να υπερασπιστεί τις απόψεις του. Και βγήκε για να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο ότι λέει ψέματα. Δεν ξέρω γιατί να τον κατηγορήσω, για ακραίο νεοφιλελευθερισμό ή για πολιτική αλήθεια.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες των πολιτικών του αντιπάλων ότι έφερε το πακέτο των φιλολαϊκών μέτρων λίγο πριν τις εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι "οι εκλογές είναι σε πέντε μήνες αλλά τα μέτρα είναι μόνιμα". Εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά τα είχε προναγγείλει η κυβέρνηση ήδη από την ΔΕΘ, ότι τώρα το επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας και ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Επιπλέον απευθυνόμενος προς τον πολιτικό του αντίπαλο ρώτησε: "είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους και ανέφικτα τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει ή διαφορετικά γιατί τα ψηφίζει, αυτό είναι αντίφαση". Εξήγησε ότι το επίδομα θα είναι μόνιμο και είναι κάτι ανάμεσα στο δώρο Πάσχα και την 13η σύνταξη ανάμεσα με το ύψος της για τους δικαιούχους. Η πολιτική μας είναι να στηρίξουμε τους αδύναμους. Η απόψη των αντιπάλων μας είναι οι αδύναμοι στον Καιάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τέλος, δεν ξέχασε να επιτεθεί όπως συνηθίζει τον τελευταίο καιρό και στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, τονίζοντας «Έχει σημασία που φιλοξενείσαι. Δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη, ούτε στο Noor 1. Δεν έχω κουμπάρο κάποιον που είναι υπόδικος και διωκόμενος για διακίνηση ναρκωτικών και έχει 7 εφημερίδες και τηλεοπτικό σταθμό για να κάνουν τοξική πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση. Ζούμε στην Ελλάδα πείραμα μεταδημοκρατίας. Πρωτοφανή συσσώρευση ΜΜΕ να υποστηρίζουν ένα κόμμα, φτιάχνοντας πλαστή πραγματικότητα για το ποια είναι η εικόνα. Δημιουργούν μύθο ότι η κυβέρνηση καταρρέει και ότι δεν μπορώ να περπατήσω στην Αθήνα.

«Δέχθηκα εισηγήσεις για πενταπλή κάλπη, από ανθρώπους που είχαν υπολογίσει ότι θα κερδίζαμε αν γίνονταν τώρα εθνικές εκλογές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε ότι τις απέρριψε για να στείλει μήνυμα τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. «Και για έναν ακόμη λόγο» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, «γιατί θεωρώ ότι οι ευρωεκλογές είναι μια πραγματική δημοσκόπηση και μοναδική ευκαιρία να αποδείξω την απάτη. Το βράδυ της 26ης Μαΐου δεν θα είναι μια ήττα μόνο για το σύστημα αλλά θα αλλάξει απολύτως την παράσταση νίκη για τις εθνικές και οι πολίτες θα καταλάβουν τα Fake news και ότι θα πρέπει να επεξεργάζονται ο,τι ακούν».

Σε ερώτηση για το μήνυμα που θα λάβει αν αποκλειστούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «αυτή είναι μια πρόβλεψη του επιτελείου του Μητσοτάκη και όπως όλες οι άλλες θα διαψευστούν».

Ενώ για το αν η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει την αποδοχή των υποψηφίων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «στο τέλος της ημέρας το πολιτικό κόστος μετατρέπεται σε όφελος». «Όσο περνάει ο καιρός και περνάει στη συνείδηση των πολιτών ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι οι βόρειοι γείτονές μας (αλλά αυτοί εξ ανατολής) και όσο διαφαίνονται τα θετικά της Συμφωνίας, το κλίμα γυρίζει. Η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε καταλύτης για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το βράδυ στις 26 του Μάη, θα ξέρουμε αν ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει σ’ αυτό το πείραμα, όπως έκανε και τον Ιούλιο του 2015 στο δημοψήφισμα».

Η δήλωση του κ. Αλέξη Τσίπρα για τις διακοπές με σκάφη στο 24:00 και στο 32:00: