Ο «εμφύλιος» στον Πειραιά με φόντο το Δήμο και τον Ολυμπιακό

Gazzetta team
Ο «εμφύλιος» στον Πειραιά με φόντο το Δήμο και τον Ολυμπιακό
Οι λεπτομέρειες της σύγκρουσης Μώραλη-Κόκκαλη που λαμβάνει χώρα στο μεγάλο λιμάνι.

«Θα είμαι υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιά με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, τον οποίο εμπιστεύομαι και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να κάνει πολύ καλό έργο. Αγαπάω πολύ τον Πειραιά και θέλω να συμβάλλω όσο μπορώ να γίνει η πόλη μας ακόμη πιο σπουδαία». Αυτά έλεγε το 2014 ο Πέτρος Κόκκαλης, άλλοτε πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Σούπερ Λίγκας, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μώραλη.

Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο κ. Κόκκαλης τοποθετήθηκε σε θέσεις ευθύνης, θητεύοντας τόσο ως εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου για θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, όσο και ως αντιδήμαρχος, ενώ είχε κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού κατά τα έτη 2015-2016, όταν και πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Αίφνης, όμως, προέκυψε η σαγήνη του…ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε, ο «εμφύλιος» στο λιμάνι ξεκίνησε.

Ο Πέτρος Κόκκαλης ουδέποτε έχει διαψεύσει το ότι θα είναι στο ευρωψοφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, ουδέποτε το έχει επιβεβαιώσει, αν και οι πληροφορίες τον θέλουν να αποδέχεται την πρόταση που δεδομένα του έχει γίνει. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι casusbelliγια τη δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη, ακριβώς επειδή τα πράγματα άλλαξαν άρδην σε σχέση με το 2014. Τότε, ο κ. Μώραλης έδινε αγώνα απέναντι στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, σήμερα η κυβέρνηση έχει κηρύξει «πόλεμο» στον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τυγχάνει ακόμα δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Μώραλη, ενώ και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο λιμάνι Νίκος Μπελαβίλας καταφέρεται με πολύ σκληρά λόγια τόσο εναντίον της δημοτικής αρχής του κ. Μώραλη, όσο και κατά του κ. Μαρινάκη.

Εδώ και μέρες, δε, οι κ. Κόκκαλης και Μώραλης έχουν μπει σε μια διελκυστίνδα. Ο κ. Κόκκαλης κατηγόρησε τον κ. Μώραλη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, για έλλειψη συλλογικότητας στην παράταξη «Πειραιάς Νικητής», ενώ τόνισε ότι την περίοδο που αυτός ήταν στον Ολυμπιακό, η ομάδα δεν είχε πρόβλημα με καμία κυβέρνηση, πέρα από τα δεδομένα θεσμικά ζητήματα. Από τη μεριά του, ο κ. Μώραλης απαντά ότι τους σημερινούς του προβληματισμούς ο κ. Κόκκαλης δεν τους είχε εκθέσει ποτέ ενώπιον των μελών της δημοτικής παράταξης, ενώ παράλληλα τον «καρφώνει» για το γεγονός ότι ήθελε να παραμείνει ως αντιδήμαρχος ως τις 20 Απριλίου, όντας υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, ο Ολυμπιακός δεν είναι εκτός κάδρου. Ο κ. Μώραλης, άλλωστε, είναι εδώ και καιρό πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ η σύγκρουση με την οικογένεια Κόκκαλη είναι σε εξέλιξη, με φόντο (και) το γηπεδικό. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο ιστορικός πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος του Δ.Σ. της ομάδας στο τέλος του Οκτωβρίου του 2018. Σημειωτέον, ο κ. Κόκκαλης βρέθηκε και στο στόχαστρο για το γεγονός ότι η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου του, η Intrakat, μειοδότησε σε διαγωνισμό για σημαντικό υπο-έργο του γηπέδου της ΑΕΚ που κατασκευάζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Είναι σαφές ότι η μάχη για τον δήμο Πειραιώς δίνεται πλέον με νέους όρους. Η οικογένεια Κόκκαλη, όμως, πλέον είναι εκτός κάδρου, ενώ ο κ. Μώραλης εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για μια νέα θητεία στον δήμο, παρά τις υποψηφιότητες του γιατρού Νίκου Βλαχάκου με τη στήριξη της ΝΔ και του Νίκου Μπελαβίλα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν μη τι άλλο, όμως, με φόντο και τα ερυθρόλευκα τεκταινόμενα, η σύγκρουση που λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πηγή: Reader.gr