Νέα Δημοκρατία: Δεν καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης

Gazzetta team
Νέα Δημοκρατία: Δεν καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης
Την οριστική του απόφαση να μην καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε είχε λάβει οριστική απόφαση για κατάθεση πρότασης μομφής και στάθμιζε όλα τα ενδεχόμενα. Έτσι, μετά τον σημερινό πρωινό καφέ, άρχισε να διαφαίνεται ότι η ΝΔ δεν θα πάει προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που επικυρώθηκε προ ολίγου.

Όπως ανέφερε από το πρωί το Reader.gr, στο τραπέζι του κ. Μητσοτάκη υπήρχαν εισηγήσεις τόσο υπέρ όσο και κατά της μομφής.. Αφενός, μια τέτοια πρόταση, ακόμα και αν έχει ρεαλιστικά μηδενικές πιθανότητες να γίνει δεκτή, κλιμακώνει την κοινοβουλευτική πίεση στην κυβέρνηση και δείχνει ότι η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί η κύρωση της Συμφωνίας, ενώ από την άλλη κλιμακώνει και την πίεση προς τους βουλευτές που θέλουν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την άλλη, είναι σαφές ότι η μομφή δεν θα συνοδεύεται από το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ενώ, ακόμα, μόλις προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, έστω και με «πλειοψηφία-κουρελού», όπως το έλεγε η ΝΔ.

Με βάση τη λογική της απόφασης του προέδρου της ΝΔ, θεωρήθηκε ότι ήταν σαφές ότι, μια εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας ήταν προεξοφλημένο. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε διασυνδέσει την ψήφο εμπιστοσύνης με ψήφο στις Πρέσπες, λέγοντας ότι όποιος στηρίζει την κυβέρνηση, δίνει διαβατήριο για να έρθει στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών.

O ρόλος του Πάνου Καμμένου

Προσμετρήθηκε, επίσης, το ότι θα δινόταν μια ευκαιρία στον πρωθυπουργό να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ότι προϊσταται μιας «κυβέρνησης-κουρελού», όπως έλεγαν από τη ΝΔ, μιας και η πρόταση της ΝΔ δεν θα συγκέντρωνε τις απαραίτητες 151 ψήφους. Παράλληλα, ρόλο έπαιξε και η στάση του κ. Καμμένου, ο οποίος με τη σπουδή του αίφνης να στηρίξει μια πρόταση μομφής της ΝΔ, θεωρούσε ότι έτσι θα μπορούσε να «καθαγιαστεί» από το ότι έδωσε «το στυλό της υπογραφής των Πρεσπών στον κ. Κοτζιά», όπως έλεγαν από τη ΝΔ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΝΔ μεταθέτει το βάρος της στην Κοινοβουλευτική μάχη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται στην Ολομέλεια αύριο το βράδυ. Ήδη, πάντως, η ΝΔ δίνει το στίγμα της, σηκώνοντας πολύ το θέμα του Συντάγματος της γείτονος που δεν έχει κατατεθεί στη συνολική, αναθεωρημένη του μορφή, λέγοντας ότι οι βουλευτές καλούνται να κυρώσουν μια Συμφωνία, της οποίας το ακριβές και συνολικό περιεχόμενο δεν γνωρίζουν. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει και τους βουλευτές, ειδικά αυτούς που έχουν τεχνητά αθροιστεί στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες.

Πηγή: reader.gr