Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών η Δημοκρατική Αριστερά

Gazzetta team
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών η Δημοκρατική Αριστερά
Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς με κύριο ζήτημα την θέση της για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνεχείς συνεδριάσεις βρίσκονται από νωρίς το πρωί τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ώστε να αποφασίσουν την στάση που θα κρατήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του κόμματός τους, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς εισηγείται αυτή την ώρα προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Απόφαση που φέρεται να έχει παρθεί με 11 μέλη της ΕΕ υπέρ και 5 κατά.

Στην εισήγησή του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε: «Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία». Διαχρονικά, εξάλλου, ο πολιτικός μας χώρος υπήρξε υπέρμαχος της επίλυσης του προβλήματος. Ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος που το 1993 στο «Αδιέξοδο βήμα του Εθνικισμού» έγραφε για «μια ιστορική ευκαιρία που αν την "άρπαζε" η χώρα μας θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη διεθνή της θέση για δεκαετίες».

Ήταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης που το 1992 έλεγε ότι «οι υπερβολές και οι παλικαρισμοί στα εθνικά θέματα έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε "απρόβλεπτες" για τους υπαίτιους καταστροφές».Με αυτή την παρακαταθήκη θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «αυτός είναι ο πατριωτισμός μιας αληθινά προοδευτικής παράταξης και όχι η υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα» ενώ επικαλέστηκε την ανάλογη καθαρή στάση για υπερψήφιση της Συμφωνίας από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Τη δική μου θέση εξάλλου υπέρ της Συμφωνίας την εξέφρασα καθαρά και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συμπλήρωσε: «Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Και στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό γεγονός ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά. Και είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση.

Αντίθετα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει αποφασίσει να καταψηφίσει τη Συμφωνία στη Βουλή. Η Φώφη Γεννηματά, δεν έχει πάρει ακόμα θέση σχετικά με το αν ενδεχόμενη υπερψήφιση της Συμφωνίας από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο θα σημάνει και την διαγραφή του από την ΚΟ, κάτι που εισηγήθηκε από πάνελ πρωινής εκπομπής στον ΣΚΑΙ, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, δέχεται αντίστοιχες εισηγήσεις για σκληρή στάση και απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που πήρε θέση υπέρ της Συμφωνίας τις προηγούμενες μέρες.