Κοτζιάς-Καμμένος επισκίασαν τους «όρκους» που ζήτησε ο Τσίπρας

Gazzetta team
Κοτζιάς-Καμμένος επισκίασαν τους «όρκους» που ζήτησε ο Τσίπρας
Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τη συμφωνία των Πρεσπών, επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Τούτο επιχείρησε να κάνει και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θέτοντας τους υπουργούς του κυβερνητικού εταίρου και τον Πάνο Καμμένο προ των ευθυνών τους.

Την παράσταση, ωστόσο, έκλεψε το επεισόδιο ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον κ. Καμμένο με αφορμή την εναλλακτική πρόταση για το Σκοπιανό που κατέθεσε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας.

Όλα άρχισαν με την παρατήρηση του κ. Κοτζιά προς τον κ. Καμμένο ότι δεν μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική αυτοβούλως και να εκθέτει τον πρωθυπουργό και τη χώρα. Ο υπουργός Άμυνας αντέδρασε, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει προσωπικές και πολιτικές του επιδιώξεις. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κύκλοι της Προεδρίας ανέφεραν πάντως ότι η επίσκεψη Κοτζιά συνιστούσε μια τυπική ενημέρωση του Προκόπη Παυλόπουλου από τον υπουργό για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και δη το Σκοπιανό.

Αντίστοιχα έριξε τους τόνους το Μαξίμου για τη σύσκεψη που διεξήχθη υπό τον πρωθυπουργό χθες αργά το απόγευμα. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς Επικρατείας δεν είχε σχέση με όσα συνέβησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ή με το Σκοπιανό και είχε ως μοναδικό αντικείμενο θέματα οικονομίας και της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης με πόρους από το λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο», ούτως ώστε να εξισορροπηθούν οι ανισότητες από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ «να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και ότι δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό της πΓΔΜ, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης». Κατά πληροφορίες, η απάντηση Καμμένου ήταν πως διατηρεί μεν τις απόψεις που έχει για το ονοματολογικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, χρέωσε αυτή την προσπάθεια στη ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενος με το Μαξίμου, το οποίο, απαντώντας στα σχόλια της οδού Πειραιώς για όσα διημείφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, υποστήριξε ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγουν σε σενάρια αποσταθεροποίησης, στα οποία δεν θα συμπράξει κάποιος βουλευτής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αντίστοιχα, τους τόνους έριξαν και στελέχη των ΑΝΕΛ, με πιο χαρακτηριστικές τις τοποθετήσεις των Έλενας Κουντουρά και Τέρενς Κουίκ, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ακόμη και ως... προάγγελος στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια της συμφωνίας των Πρεσπών, εάν ο κ. Καμμένος επιμείνει στη σκληρή γραμμή και την κομματική πειθαρχία για το Σκοπιανό.

Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναδείχθηκε μετά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, αναβλήθηκε πάντως αργά χθες το βράδυ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλαξε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και χρειάστηκε ν' αναχωρήσει νωρίτερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, θα έχει η συμμετοχή του κ. Τσίπρα - ως παρατηρητή ξανά - στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Πηγή: reader.gr