Διεθνής Τύπος για Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ο αριστερός που αποθέωσε τις ΗΠΑ

Gazzetta team
Διεθνής Τύπος για Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ο αριστερός που αποθέωσε τις ΗΠΑ
Εκτενής αναφορά για την παρουσία και τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έγινε στο διεθνή Τύπο, με τα περισσότερα μέσα να τοποθετούν την ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο των προεκλογικών παροχών για τις επικείμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, οπως αναφέρει η Wall Street Journal, «η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, ωστόσο την ίδια ώρα, οι αναταράξεις στις αγορές είναι έντονες, μετά από αρκετά χρόνια ηρεμίας».

Η Ελλάδα, συνεχίζει η εφημερίδα, «δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές για δανεισμό ακόμη, δεδομένου ότι έχει εξασφαλίσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας/ρευστότητας για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν και πάλι ελκυστικά, προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της τα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Telegraph αναφέρει πως «o Τσίπρας περπατά ένα σφιχτό σχοινί καθώς θέλει να καταπραΰνει ένα κοινό που έχει χάσει τα πάντα από τις περικοπές, ενώ παράλληλα καθησυχάζει τις διεθνείς αγορές που είναι ευαίσθητες σε οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Το Associated Press επικεντρώνεται στην παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ. «Σε μια ασυνήθιστη χειρονομία για έναν αριστερό πολιτικό που έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο σε πορείες διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ παρά σε συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τσίπρας έδωσε έμφαση στις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αποκαλώντας τη "χώρα με την οποία είμαστε δεμένοι σε μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία και σε κοινούς αγώνες για κοινές αξίες".

 

Όπως σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, «για πρώτη φορά ένας επισκέπτης, ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπουρ Ρος, μίλησε στην τελετή έναρξης της εμπορικής έκθεσης, στην οποία κανονικά μιλάει μόνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθορίζοντας τους στόχους της οικονομικής του πολιτικής. Ο Ρος επεσήμανε επίσης τους στενούς δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας και επαίνεσε τη χώρα για την εκπλήρωση των αμυντικών της δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ. "Θα θέλαμε να δούμε και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τον ίδιο τρόπο"», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως επισημαίνει ο Bloomberg, «ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μία δέσμη μείωσης φόρων και άλλων μέτρων, που στοχεύουν στο πολιτικό του μέλλον, λιγότερο από ένα χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές».

Συμφωνα με το πρακτορείο, «μόλις λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης, ο Τσίπρας στοιχηματίζει ότι οι αγορές δεν θα πιστέψουν πως υποχωρεί από τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που η κυβέρνησή του συμφώνησε με τους πιστωτές στο πλαίσιο του προγράμματος».

Ενώ, η γαλλική La Tribune επισημαίνει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι διαθέτει αποθεματικό σε ρευστό, που καθιστά τη χώρα ανεξάρτητη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Αναμένει ότι η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει σημαντικά το 3,5% το 2019 και υποσχέθηκε φορολογικές μειώσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις», καταλήγει η εφημερίδα.

Από την πλευρά του, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA), σημειώνει πως, «ο αριστερός Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη παρουσία ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη»

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, «ο κ. Τσίπρας πρότεινε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (CDU) να μην υιοθετήσει δεξιά στροφή στην πολιτική της. «Θα είναι λάθος, εάν κάνει κάτι τέτοιο. Όπου συνέβη αυτό, το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθούν περισσότερο τα συντηρητικά κόμματα».

Όπως αναφέρει το DPA, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «και σε άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία υπάρχουν δυνάμεις που δρουν κατά των ευρωπαϊκών αρχών της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Οι δυνάμεις αυτές ενώνονται σταδιακά πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Για το λόγο αυτό, όλα τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει επίσης να ενωθούν, ακόμα και εάν έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Πρέπει να περιορίσουμε αυτό το ρεύμα των ακροδεξιών».


Πηγή: reader.gr