Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Gazzetta team
Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία
Με σκεπτικισμό παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην Τουρκία την ώρα που η οικονομία της γειτονικής χώρας κλυδωνίζεται εξαιτίας της κρίσης με τις ΗΠΑ και τις παρενέργειες που προκαλεί η συνεχιζόμενη ένταση.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά, ενώ κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε πως η Αθήνα προσπαθεί «να διαβάσει την ουσία και τις πραγματικές επιδιώξεις της κάθε πλευράς, πίσω από τους εκατέρωθεν λεονταρισμούς».

Η Αθήνα χαρακτηρίζει εδώ και αρκετό καιρό την Τουρκία ως «νευρική δύναμη» (όρο που καθιέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς) λαμβάνοντας υπόψιν κυρίως την προσωπικότητα του ηγέτη της, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από δυο χρόνια και εξακολουθεί να βλέπει την παρούσα κρίση με βάση το ανάλογο σκεπτικό.

Το θέμα σχολίασε και ο Αμερικανός πρέσβης σε χθεσινές του δηλώσεις: Κληθείς να σχολιάσει το εάν η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πάϊατ δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Τράμπ ήταν εξαιρετικά σαφής αναφορικά με τις ανησυχίες μας για το τι πρέπει να γίνει με την Τουρκία. Υπάρχει μια πολλή ισχυρή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος στην προσπάθεια να επαναφέρουμε τη σχέση με μια χώρα [ΣΣ: την Τουρκία] που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως δηλώνει πεπεισμένος ότι οι επιθέσεις στην τουρκική οικονομία θα συνεχιστούν και χαρακτήρισε τις αμερικανικές κινήσεις ως «πισώπλατη μαχαιριά εναντίον της Άγκυρας». Αποδίδει μάλιστα την κατακόρυφη πτώση του εθνικού νομίσματος της χώρας του σε συνωμοσίες προβλέποντας πως η ισοτιμία θα επιστρέψει σύντομα σε λογικά επίπεδα. Χαρακτήρισε επίσης «προδοσία» τη διάδοση ψευδών, όπως είπε, ειδήσεων για την οικονομία.

Σε ανάλογο πνεύμα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου και δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία». Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και έκτοτε κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Η κατάρρευση των τουρκικών ομολόγων έχει προκαλέσει τεράστια νευρικότητα στις αγορές - είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων πλησιάζουν πλέον το 20%. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί σύντομα να προσφύγει στο ΔΝΤ για εξωτερική βοήθεια, μια συνθήκη καθόλου ευχάριστη για τον Ερντογάν, που ήταν ο ίδιος ως Πρωθυπουργός που αποπλήρωσε τα δάνεια της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν και δήλωνε ότι η Τουρκία έχει επανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.

Πηγή: reader.gr