Τσίπρας για μεταναστευτικό: «Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη»

Gazzetta team
Τσίπρας για μεταναστευτικό: «Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη»
Την ανάγκη «να συζητηθούν εξίσου σοβαρά τόσο η προστασία των συνόρων της ΕΕ, όσο και η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ πρέπει να προσανατολιστεί στον διαμοιρασμό της ευθύνης και όχι το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θα την αντιμετωπίσουμε ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως πρόβλημα των χωρών υποδοχής.
Οι περισσότεροι στη σημερινή συνάντηση συμφωνούν με την πρώτη άποψη».

Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την μεταναστευτική κρίση θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη, και αυτό που έχει σημασία, όπως είπε, είναι «το μεγάλο δίλλημα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση» ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα.

«Το θέμα είναι αν η κρίση θα αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως κρίση που αφορά αυτούς που τα συμπτώματα εμφανίζονται και κάθε χώρα θα αναζητεί ξεχωριστά εθνικές λύσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι προσανατολίζονται ότι είναι ευρωπαϊκή κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι δεν υπήρξε λύση κατά τη σημερινή άτυπη σύνοδο.