+slo-gun

Τσίπρας: «Θέλουμε αύξηση μισθών»

Τσίπρας: «Θέλουμε αύξηση μισθών»

Τσίπρας: «Θέλουμε αύξηση μισθών»

Αισιόδοξος οτι η περίοδος των μνημονίων τελειώνει τον Αύγουστο, παρουσιάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Tην πεποίθηση πως «η Ελλάδα βγαίνει οριστικά τον Αύγουστο από τα Μνημόνια, αφήνοντας πίσω την περιπέτεια της κρίσης μετά από οκτώ χρόνια» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, το πρωί της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την οικονομία.

«Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, προχωράει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια και προχωράει μπροστά» είπε. 

«Βαδίζουμε τα τελευταία μέτρα προς την έξοδο. Βαδίζουμε με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία και τη βαθιά κρίση», εξήγησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στην κατεύθυνση αυτή «θα συμβάλλει κατά πολύ η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη πριν από μερικά 24ωρα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

«Κλείσαμε την τεχνική συμφωνία χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση», διεμήνυσε ο κ. Τσίπραςγια να επισημάνει στη συνέχεια πως «Οι καταστροφολούντες απογοητεύονται. Θα απογοητευτούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, όταν έρθει η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και όταν οριστικοποιηθεί η επόμενη μέρα μετά την επιτροπεία. Θα σταλεί ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές. Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια βγαίνει από την περιπέτεια. Τα μνημόνια θα είναι παρελθόν για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, οριστικά και αμετάκλητα».

«Κλείνει σιγά σιγά η πληγή της ανεργίας. Καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

«Η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι γεγονός. Καταγράφηκε το 2017, θα γίνει και το 2018», πρόσθεσε.

«Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε στη δεύτερη αξιολόγηση και τώρα κλείνει η τέταρτη.

Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες την κριτική σας;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Διαψεύδονται τα καταστροφολογικά σενάριά σας. Να θυμηθώ ότι θα ενεργοποιούνταν ο κόφτης, ότι θα είχαμε μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Να θυμήσω τα καλέσματά σας να φύγουν οι καταθέσεις, την κινδυνολογία σας για το τραπεζικό σύστημα ότι δεν θα καταφέρει να περάσει τα stress tests ή την πρόσκληση να μην έρθουν οι επενδυτές γιατί η σταθερότητα για σας είναι να είναι στην εξουσία η παρέα των offshore που χρεοκόπησε τη χώρα;» ανέφερε.

Απευθυνόμενος προσωπικά προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα καταστροφολογίας και στείρας διαμαρτυρίας»

«Σε δυο μήνες αυτό που του τάξατε από τον πρώτο χρόνο που βάλατε τη χώρα στα μνημόνια θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς αλλά εμείς: Θα βγούμε από τα μνημόνια. Με κόπο βγάλαμε την Ελλάδα από το έρεβος» συμπλήρωσε.

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Μίλησα για σχέδιο. Έχει μεγάλη σημασία ότι για πρώτη φορά συζητάμε αναπτυξιακό σχέδιο . Έχουμε έγνοια για το αύριο αυτού του τόπου. Θα σταθώ στην κεντρική ιδέα του σχεδίου που παρουσιάζουμε. Θέλουμε νέες θέσεις εργασίας και μας απασχολούν τα εργασιακά δικαιώματα και οι αμοιβές, οι αξιοπρεπείς αμοιβές. Η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπου μπορεί να παραχθεί πλούτος, υποδομές ενέργεια, φάρμακα, logistics. Χρειάζονται όμως χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν έχουμε μόνο τους πόρους από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχουμε και το πακέτο Γιούνκερ, στο οποίο είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη».

Απευθυνόμενος και πάλι στην αντιπολίτευση ειπε: «Είδα ότι προχθές που ήταν εδώ ο Γιουνκερ ταραχτήκατε λίγο. Το χειρότερο που έχετε πάθει είναι ότι έχετε πειστεί και εσείς για την προπαγάνδα σας».

Θέλουμε αύξηση μισθών

«Υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο, ένα σχέδιο κατεύθυνσης των πόρων που θα πολλαπλασιάσουν τις επενδύσεις, σε τομείς στρατηγικής σημασίας. Μίλησα για τομείς που θα γίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και καλύτερες θέσεις εργασίας. Πρέπει η Ελλάδα να στηρίζει την εργασία: Η αδήλωτη εργασία πρέπει να πάψει να αποτελεί τον κανόνα. Θέλουμε να την περιορίσουμε κάτω από το 5%. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται. Όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν μια κοινή αφετηρία δικαιωμάτων. Κανείς δεν μπορεί να είναι παραγωγικός αν ξυπνάει και κοιμάται με το φόβο της απόλυσης. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς αύξηση των μισθών, πρέπει την ανάπτυξη να την καρπούται και ο εργαζόμενος» είπε.

Best of internet