Τέσσερα «όχι» στον Τσίπρα για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Gazzetta team
Τέσσερα «όχι» στον Τσίπρα για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»
Τη διαφωνία της με τον προσδιορισμό του όρου «Ίλιντεν» στην ονομασία της πΓΔΜ εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στον Αλέξη Τσίπρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Βασίλης Λεβέντης και Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον όρο «Ίλιντεν».

«Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού σε σχέση με την ονοματολογία «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Tα υπόλοιπα πέντε ονόματα που είναι επίσημα στην διαπραγμάτευση:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Συνάντηση Παυλόπουλου-Τσίπρα για την πΓΔΜ: Απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση

«Θέλουμε αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Όπως γνωρίζετε είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «το ονοματολογικό είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Μας βαραίνει η ευθύνη της συλλογικής συζήτησης και συνεννόησης και κάθε βήμα είναι κρίσιμο».

«Θέλουμε μία βιώσιμη λύση που θα αντέχει στο χρόνο και δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής.

Αναφερόμενος στην ονομασία της πΓΔΜ, μετά και τις τελευταίες διαρροές για το «Μακεδονία του Ίλιντεν», ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι μια «αμοιβαία αποδεκτή σύμφωνη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

«Αυτό προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση για την ονομασία και την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι δύσκολη υπόθεση και την διαχειριζόμαστε με ευθύνη. Θεωρώ πως σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι σημαντική η πρωτοβουλία σας γιατί στα εθνικά θέματα απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για να αντέχουν στο χρόνο» επεσήμανε από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Πηγή: insider.gr