Οι Τούρκοι διαψεύδουν το επεισόδιο στην Ρω

Gazzetta team
Οι Τούρκοι διαψεύδουν το επεισόδιο στην Ρω
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του gazzetta.gr στην Google
Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο, αναφορικά με το σοβαρό επεισόδιο που έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας στη νησίδα Ρω, στα δυτικά του Καστελόριζου, με την εμπλοκή τουρκικού ελικοπτέρου.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, διαμηνύοντας πως δεν τέθηκε μείζον ζήτημα παράβασης, ωστόσο, από την πλευρά της η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί. Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα οι δηλώσεις του επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Πηγές κοντά στον Μπιναλί Γιλντιρίμ διαψεύδουν το περιστατικό.

Το τι συνέβη στην ακριτική νησίδα της Ρω επιχειρούν να εξηγήσουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές. Όπως επισημαίνουν, «το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά. Δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο. Η ελληνική πλευρά λειτούργησε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε».

«Δεν αξιολογείται ως μείζον συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση. Όμως, νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από τη πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος», σπεύδουν, ωστόσο, να υπογραμμίσουν οι ίδιες πηγές.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Βασίλη Κικίλια να καλεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ενημερώσει τους πολίτες για το περιστατικό που συνέβη στη Ρω.

 

«Από το πρωί όλα τα ΜΜΕ προβάλουν ένα επεισόδιο στη νήσο Ρω, που, κατά πληροφορίες τους, έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη», έγραψε ο κ. Κικίλιας στο Twitter.

Την ίδια ώρα, κι ενώ επίσημη αντίδραση για το συμβάν δεν υπάρχει από την πλευρά της Άγκυρας, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν καταφέρθηκε κατά του Πάνου Καμμένου υποστηρίζοντας πως «έχει κρίση υστερίας» και πρόσθεσε πως «θα ξεριζώσουμε τα δόντια σε όσους μας τα τρίζουν».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και ανακοινώνοντας πως θα μεταφερθούν 7.000 στρατιώτες σε Αιγαίο και Έβρο, ο Μπαχτσελί είπε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ότι «ο Καμμένος ξέχασε τις ήμερες που τους καταδίωκαν και τους έριξαν στη θάλασσα… αν το θέλουν, το να επαναλαμβάνουμε την ιστορία για εμάς είναι παιχνιδάκι αυτή τη φορά δεν θα γλιτώσουν με το να διαφύγουν στη Αθήνα... Φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας της Ελλάδας έχει επηρεαστεί από τη μυθολογία, ζηλεύει τον Δία, μιμείται τον Απόλλωνα και προσπαθεί να γίνει Ποσειδώνας… Αν κοιμάται, ας ξυπνήσει, αν έχει κρίση υστερίας να μπει σε κλινική».

Συνεχίζοντας το παραλήρημα του, ο Μπαχτσελί συμπλήρωσε πως «οι πρόγονοί τους πλήρωσαν το τίμημα για την εχθρότητα που είχαν εναντίον των Τούρκων. Έλαβαν την απάντηση στο πεδίο των μαχών. Σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από την πόλη του Ικονίου οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους τρίζουν τα δόντια. Αυτό είναι μια άδικη προσπάθεια, εμείς όταν χρειαστεί, μπορούμε να τρίξουμε και να ξεριζώσουμε εκείνα τα δόντια».