Φορολογικό «καμπανάκι» για το πρωτογενές πλεόνασμα

Gazzetta team
Φορολογικό «καμπανάκι» για το πρωτογενές πλεόνασμα
Μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2018, ωστόσο η αύξηση των εσόδων στηρίχτηκε σε μη φορολογικά έσοδα.
Η φορολογική συμμόρφωση τον Ιανουάριο 2018 ήταν εξαιρετικά χαμηλή και τα απολογιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων το συγκεκριμένο μήνα δείχνουν πως το τρέχον έτος επιφυλάσσει μεγάλες προκλήσεις για το υπουργείο Οικονομικών.

Η χαμηλή φορολογική συμμόρφωση αποτυπώνει τη φορολογική κόπωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και την αυξημένη φοροαποφυγή κάτι που συνάγεται εύκολα από τη σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα έτη.

Ειδικότερα, αν και ο συνολικά οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ήταν ύψους 1,28 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 , στην ώρα τους καταβλήθηκαν στην εφορία μόνον τα 1 δισ. ευρώ, ήτοι το 83,89% του συνολικού ΦΠΑ.

Ο συνολικά οφειλόμενος φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν τον Ιανουάριο του 2018 στα 104 εκατ. ευρώ, ωστόσο εμπρόθεσμα στην εφορία καταβλήθηκαν μόνον τα 64 εκατ. ευρώ, ήτοι το 62% του συνολικού φόρου.

Ο συνολικά οφειλόμενος φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ήταν τον Ιανουάριο του 2018 στα 35 εκατ. ευρώ και εμπρόθεσμα στην εφορία καταβλήθηκαν τα 30 εκατ. ευρώ, ήτοι το 84,9% του συνολικού φόρου.

Τέλος, οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου για ακίνητη περιουσία ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2018 σε 622 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικά οφειλόμενου φόρου 466 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η εμπρόθεσμη πληρωμή φόρου ανήλθε στο 74,9% του συνόλου.


Πηγή: insider.gr