Υπό επιτήρηση η Ελλάδα και μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος

Gazzetta team
Υπό επιτήρηση η Ελλάδα και μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος
Αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο, όταν και λήγει το ισχύον πρόγραμμα.

«Μετά το κλείσιμο της παρούσας αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, ενώ οι συζητήσεις θα είναι κυρίως τεχνικές και θα αφορούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα» δήλωσε σήμερα Πέμπτη ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας, όμως, ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε διαδικασία επιτήρησης μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων, που έχει λάβει, μετά τη λήψη του προγράμματος στήριξης.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών, οι οποίες εξήλθαν προγραμμάτων στήριξης, δήλωσε ο αξιωματούχος, υπονοώντας ότι ο βαθμός επιτήρησης θα είναι πιο αυστηρός από την εποπτεία σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης. Όπως εξήγησε, σήμερα η κατάσταση στις αγορές είναι πιο σταθερή από τότε, που έληξαν τα προγράμματα για την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Παράλληλα, οι χώρες αυτές είχαν ανάγκη μεγαλύτερο απόθεμα ρευστότητας, αλλά η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έχει συμφωνηθεί η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους. «Θα δούμε τι θα αποφασιστεί» είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει απόθεμα ρευστότητας 12-15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), έως το τέλος του προγράμματος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έως το τέλος του 2019.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο υπαγωγής της Ελλάδας στο προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να το αιτηθεί η χώρα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κάτι να συζητηθεί επί αυτού, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν έχει πρόθεση να υποβάλλει σχετικό αίτημα και να ζητήσει άλλο πρόγραμμα.

Κατά τον ευρωπαίο αξιωματούχο η επόμενη δόση θα είναι ύψους 6-7 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευτεί σε υπο-δόσεις στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ θα περιλαμβάνει ένα ποσό για τη δημιουργία αποθέματος.

Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, αναφερόμενος στην «ομαλή» ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη «δύο-τρία ζητήματα να ολοκληρωθούν». «Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που πρέπει να ελεγχτούν. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι όλες οι προϋποθέσεις έχουν επιτευχθεί, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε.

Πηγή: reader.gr