Slogun:Κι αυτοί οι Τούρκοι όλα μας τα έχουν πάρει. Μέχρι και ξύλο στον αγωνιστικό χώρο παίζουν!

FOLLOW US

Slogun:Κι αυτοί οι Τούρκοι όλα μας τα έχουν πάρει. Μέχρι και ξύλο στον αγωνιστικό χώρο παίζουν!
BWIN stripe gif

Οι πρώτες αντιδράσεις Αθήνας και Σκοπίων στο πακέτο «Νίμιτς»

Gazzetta team
Οι πρώτες αντιδράσεις Αθήνας και Σκοπίων στο πακέτο «Νίμιτς»
Αντιμέτωπες πλέον με τις δυσκολίες της διαπράγματευσης βρίσκονται οι δυο κυβερνήσεις, Αθήνας και Σκοπίων, μετά την πρώτη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Νίμιτς παρουσίασε τη δέσμη προτάσεων που είχε ετοιμάσει στις δυο πλευρές, ώστε να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν, με την ελπίδα να ανοίξουν όλα τα κεφάλαια αυτής της σύνθετης λύσης, με τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της σκοπιανής κυβέρνησης να είναι θετικές - σε πλήρη αντίθεση με την πρώτη αντίδραση του σκοπιανού διαπραγματευτή, Βάσκο Ναουμόφσκι, που σχολιάζοντας τις προτάσεις Νίμιτς, υποστήριξε ότι «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση». Οι δηλώσεις Ναουμόφσκι πάντως δεν φαίνεται να εκφράζουν την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας - καθότι ο ίδιος είναι διορισμένος διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ από το προηγούμενο καθεστώς Γκρούεφσκι - είναι πάντως ενδεικτικές ενός κλίματος που δημιουργείται ήδη στη γειτονική χώρα. Πάντως η σκοπιανή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι στη «συνάντηση δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία».

Χθες πάντως ο κ. Νίμιτς επανέλαβε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η λύση που προτείνει περιέχει τον όρο «Μακεδονία», αφού όπως είπε, θεωρεί μη ρεαλιστική μια λύση που δεν θα το περιλαμβάνει. Η λύση που προτείνει ο κ. Νίμιτς είναι ένας συνδυασμός προτάσεων που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η διαδικασία μπορεί να πάει προς μια κατεύθυνση. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Νίμιτς θα επισκεφτεί Αθήνα και Σκόπια τις επόμενες δυο εβδομάδες, ώστε να μιλήσει από κοντά με τις δυο πλευρές και να διαμορφώσει και ο ίδιος μια καλύτερη εικόνα για την κατεύθυνση που μπορεί να πάρουν οι διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι το επόμενο δίμηνο είναι ένα ικανό διάστημα για να σημειωθεί πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Αθήνα δεν αντέδρασε μέχρι στιγμής στο πακέτο Νίμιτς - θεωρείται βέβαιο πάντως ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν εξεπλάγη από την πρόταση. Χθες πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ περιέγραψε τους άξονες επάνω στους οποίους μπορεί να αναζητηθεί - σύμφωνα με την σκοπιανή πλευρά - η λύση στο θέμα της ονομασίας, υποστηρίζοντας ότι σε αυτούς περιλαμβάνεται η αμοιβαία παραίτηση από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία», ζήτημα για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - τοποθετηθεί.

Ερωτηματικό παραμένει η συνέχεια αυτής της διαδικασίας που τρέχει σε τρία παράλληλα επίπεδα: το ένα αφορά στις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς που θα συνεχιστούν πιθανότατα στις Βρυξέλλες. Το δεύτερο αφορά στο κανάλι επικοινωνίας που έχουν ανοίξει οι δυο υπουργοί εξωτερικών, Κοτζιάς και Ναουμόφκσι που αναμένεται να συναντηθούν αρχές Φεβρουαρίου. Το τρίτο - εάν δημιουργηθεί - αφορά τη συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών, πιθανότατα στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα, συνάντηση που καμία πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής και που τελικά θα πραγματοποιηθεί, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν θετικά.

Πηγή: Reader.gr