Σύνθετη ονομασία προκρίνει για την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση

Gazzetta team
Σύνθετη ονομασία προκρίνει για την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση
Όλο και πιο έντονες γίνονται οι διεργασίες για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ενώ και η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα της - αν και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε ξανά σε συγκεκριμένο όνομα.

Μετά την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αφετηρία της κυβερνητικής θέσης αποτελεί η απόφαση του 2007 (της κυβέρνησης Καραμανλή): «Στο ονοματολογικό, η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία, σε όλες τις χρήσεις της», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, αποφεύγοντας πάντως να μιλήσει για γεωγραφικό προσδιορισμό.

Για πρώτη φορά επίσης ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε διαλλακτικός και μάλλον έδειξε ότι οι αντιρρήσεις του θα καμφθούν στο τέλος της ημέρας. Αν και επανέλαβε ότι δεν στηρίζει λύση που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», κάνονας λόγο για «πάγια εθνική θέση», τόνισε πως θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση κινείται εντός του πλαισίου της απόφασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1992 ή της πρότασης του Βουκουρεστίου (2007-2008) επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Φρόντισε δε να επαναλάβει πως έχει έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών και τους χειρισμούς του, ενώ καταφέρθηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η ΝΔ είπε ότι θα ψηφίσει ό,τι εγώ, οπότε χαίρομαι που μου εναποθέτει τις ευθύνες της παρατάξεως», είπε.

Στην κυβέρνηση δεν δείχνουν, άλλωστε, να ανησυχούν για τη στάση του υπουργού Άμυνας και των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική συνοχή δεν κινδυνεύει από το Σκοπιανό και εκτιμούν αντιθέτως ότι το πρόβλημα υπάρχει στη ΝΔ, η οποία δεν είναι ξεκάθαρο εάν στηρίζει ή όχι τη θέση Καραμανλή, η οποία εκφράστηκε και με το βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008.

Από την άλλη πλευρά, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής δηλώνουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων και καλούν την κυβέρνηση να παρουσιάσει πρώτη συγκεκριμένη πρόταση με όνομα, προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

 

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Κοτζιάς, Καμμένος, Παππάς, Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αποφασίστηκε πράγματι ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι να κατατεθούν συγκεκριμένα ονόματα. Τη Δευτέρα ή Τρίτη, εξάλλου, αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με Κοτζιά-Κατρούγκαλο.

Στις 19 του μήνα, θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη οι διαμεσολαβητές των δύο πλευρών (Βασιλάκης-Ναουμόσκι), υπό την εποπτεία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (23-26 Ιανουαρίου).


Πηγή: reader.gr