Τσίπρας στον Ερντογάν: Χρειαζόμαστε γερά θεμέλια για να χτίσουμε γέφυρες (pics & vid)

Gazzetta team
Τσίπρας στον Ερντογάν: Χρειαζόμαστε γερά θεμέλια για να χτίσουμε γέφυρες (pics & vid)
Την ανάγκη να υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρά τις μεταξύ τους διαφορές επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Για να χτίσουμε γέφυρες, πρέπει να έχουμε ισχυρά θεμέλια, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας», στη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στις κάμερες. «Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη «να υπάρχουν συγκλίσεις».

Ερντογάν σε Τσίπρα: Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας

«Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τις δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

«Όπως είπα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον κ. Παυλόπουλο, πρέπει να πιστέψουμε ότι οφείλουμε να εστιάσουν στο γεμάτο ποτήρι και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό και χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτή την αντίληψη».

«Οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Είμαστε δυο λαοί που έζησαν κοντά ο ένας στον άλλο, έχουμε ομογενείς που ζούνε σε ελληνικά εδάφη και έχετε και εσείς» είπε.

«Μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν και να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε γερά θεμέλια» πρόσθεσε.

Ερντογάν σε Παυλόπουλο: Τουρκική η μειονότητα στη Θράκη, υπάρχουν εκκρεμότητες στη Συνθήκη της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης έχει εκκρεμότητες και άλυτα θέματα» ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Στη Συνθήκη της Λωζάνης νομίζω πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες και άλυτα θέματα. Είναι μια συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από χρόνια. 11 χώρες ήταν μέλη της Συμφωνίας, ακόμα και η Ιαπωνία. Μιλάμε για μια συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες και όχι την Ελλάδα και την Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε:

«Ξαναοικοδομείται ο πλανήτης, τα τελευταία 94 χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα. Είπατε στη Συνθήκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, είναι σωστό, αλλά το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέρει τουρκική μειονότητα. Πρέπει να αιτιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί με προσοχή. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι τις δυτικής Θράκης μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάση της συνθήκης της Λωζάνης;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και αναφέρθηκε στον διορισμό των μουφτήδων από το κράτος.

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη», διεμήνυσε, σε υψηλούς τόνους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες. «Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε όλο νόημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.

O Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στην πλατεία Συντάγματος κατευθείαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα, αναφέροντας τα εξής: «Καλωσήλθατε, κ. πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο εύζωνοι παρέδωσαν στον κ. Ερντογάν το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Τουρκίας και της Ελλάδας και η επιθεώρηση του αγήματος από τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος είχε χειραψία με τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είχε χειραψία με τα μέλη της αποστολής της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν.

Στις 10:40 προσγειώθηκε στην Αθήνα ο Ερντογάν

Το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγό του Εμινέ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 10:40. Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις διευρυμένες συζητήσεις με την τουρκική πλευρά θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα στις 13:30 με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.