Καμία ανάπαυση: Οι νεκροί κινούνται τον πρώτο χρόνο μετά τον θάνατό τους

Gazzetta team
Καμία ανάπαυση: Οι νεκροί κινούνται τον πρώτο χρόνο μετά τον θάνατό τους
Και μάλιστα, πολύ, σύμφωνα με τους επιστήμονες!

«Αναπαύσου εν ειρήνη», αλλά από τον πρώτο χρόνο και μετά.

Διότι, μέχρι τότε, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ανθρώπινα πτώματα... κινούνται και μάλιστα, σημαντικά!

Σύμφωνα με πειραματική έρευνα, που διεξήγαγε αυστραλιανή ομάδα επιστημόνων, οι νεκροί... δεν βρίσκουν ησυχία κατά τη διαδικασία της αποσύνθεσης. Μια ανακάλυψη, φυσικά, που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις Αρχές στις έρευνες δολοφονιών, καθώς δίνεται, ουσιαστικά, στο θύμα μια ευκαιρία να πει «την τελευταία του ιστορία».

Μέχρι σήμερα, αυτό που ξέραμε ήταν το λογικό: Τα ανθρώπινα πτώματα μένουν ακίνητα, εκτός αν τα μετακινήσει κάποιος.

Η ερευνήτρια Alyson Wilson, ωστόσο, χρησιμοποίησε για 17 μήνες ειδικές time lapse κάμερες και μελέτησε πτώματα που αποσυντίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, λίγο έξω από το Σίδνεϊ. Οι κάμερες «τραβούσαν» τα σώματα σε διαστήματα 30 λεπτών, δίνοντας στους ερευνητές μία σαφή ένδειξη της διαδικασίας αποσύνθεσης. «Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν ότι τα χέρια κινούνται απίστευτα πολύ, ώστε να καταλήξουν από εκεί που βρίσκονται ευθεία με το σώμα και προς τα κάτω, στο πλάι του σώματος», δήλωσε η κα. Wilson στο ABC News.

«Γνωρίζοντας, πλέον, ότι η κίνηση του σώματος είναι αποτέλεσμα της αποσύνθεσης και όχι επειδή κάποιο πτωματοφάγο ζώο προσπάθησε να φάει το πτώμα ή λόγω της αρχικής τοποθέτησής του, είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να προσδιορίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Ιδιαίτερα αν αυτή η κίνηση που έχουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύεται», πρόσθεσε.

Μια εξίσου σημαντική ανακάλυψη ήταν ότι τα πτώματα που μελετήθηκαν στο ίδιο σημείο θα μουμιοποιούνταν υπό τις σωστές συνθήκες και μάλιστα, ανά πάσα στιγμή μέσα σε αυτόν τον πρώτο χρόνο! Στη συνέχεια, δε, ο οργανισμός θα συνέχιζε να μουμιοποιείται για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο ίδιος χώρος, να σημειώσουμε τέλος, χρησιμοποιείται επίσης για τη μελέτη των νεκρών ζώων στα διάφορα στάδια της αποσύνθεσής τους και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκπαίδευση των σκύλων της αστυνομίας, που βρίσκουν πτώματα.