Chernobyl: Η πραγματική ιστορία του μοναδικού παιδιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην απαγορευμένη ζώνη (pics)

Gazzetta team
Chernobyl: Η πραγματική ιστορία του μοναδικού παιδιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην απαγορευμένη ζώνη (pics)
Παρά τις πιέσεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η οικογένεια της Μαρίκα Σοβένκο δεν έφυγε από την απαγορευμένη ζώνη...

Η μεγάλη επιτυχία της σειράς Chernobyl έχει επαναφέρει στην επιφάνεια αρκετές ιστορίες που είτε συνδέονται άμεσα με το πυρηνικό ατύχημα, είτε αποτελούν «κληρονομιά» του.

Μία τέτοια είναι και αυτή της Μαρίκα Σοβένκο, του μοναδικού παιδιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην απαγορευμένη ζώνη, έχοντας φτάσει πλέον αισίως στην ηλικία των 20 ετών.

Οι γονείς της, Λίντια και Μικχαίλ ζούσαν στην περιοχή όταν έγινε το ατύχημα, με τον πατέρα της μάλιστα να είναι μεταξύ των ανδρών της πυροσβεστικής που κλήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο για να σβήσουν την φωτιά.

Όταν αποφασίστηκε η εκκένωση, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν, αποφάσισαν να μείνουν εκεί, καθώς η τότε Σοβιετική Ένωση δεν τους παρείχε άλλο σπίτι.

Η Λιντία, 13 χρόνια μετά, δεν είχε καταλάβει πως ήταν έγκυος και ουσιαστικά γέννησε με μοναδική βοήθεια τον άνδρα της. Μάλιστα, όταν η είδηση για την ύπαρξη ενός μωρού στην συγκεκριμένη περιοχή, η μητέρα της Μαρίκα άρχισε να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας που έφερε ένα μωρό στην ζωή στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παρά τις πιέσεις, τις κυβερνητικές οδηγίες και τους κινδύνους που υπήρχαν, παρέμειναν εκεί και μεγάλωσαν την Μαρίκα, πίνοντας γάλα από τις αγελάδες που υπήρχαν στην περιοχή και τρώγοντας ψάρια από τα ποτάμια.

Μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει και διάφορoι μύθοι για το μικρό κορίτσι, όπως οτι είχε δύο κεφάλια, οτι ήταν μεταλλαγμένο και γενικώς ήταν μία τερατογέννηση. «Είναι ένα αξιογάπητο παιδί, είναι απολύτως υγιέστατο», είχε πει η μητέρα της.

Πίσω στο 2006, η Μαρίκα είχε δώσει μία συνέντευξη όπου είχε εκφράσει το παράπονό της για το γεγονός οτι μεγάλωσε χωρίς να παίζει με άλλα παιδιά. «Και τι δεν θα έδινα να είχα άλλο ένα παιδί εδώ και να παίζαμε. Να του έδειχνα την περιοχή και να κάναμε παρέα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ευτυχώς, σε ηλικία 7 ετών άρχισε να βγαίνει εκτός της περιοχής, καθώς έπρεπε να πηγαίνει στο σχολείο και άρχισε να κοινωνικοποιείται.

Πλέον σε ηλικία 20 ετών, σπουδάζει μακριά από την περιοχή, αλλά αρκετά συχνά παίρνει την ειδική άδεια που χρειάζεται για να επισκεφτεί την 66χρονη μητέρα της που ζει ακόμα εκεί.