Ένα λιγότερο πλαστικό καλαμάκι για σένα, ένα σημαντικό βήμα για το περιβάλλον

Gazzetta team
Ένα λιγότερο πλαστικό καλαμάκι για σένα, ένα σημαντικό βήμα για το περιβάλλον
Το βιοδιασπώμενο καλαμάκι των Everest αποτελεί μια πολύ καλή κίνηση για όσους θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτυπώμα.

Ο βιασμός του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο έχει χτυπήσει κόκκινο. Το Κιριμπάτι είναι έτοιμο να βυθιστεί από το λιώσιμο των πάγων, στη Σαχάρα έχει αρχίσει να χιονίζει και νέοι τυφώνες με ευφάνταστα ονόματα κάνουν κάθε μέρα την εμφάνιση τους.

Η ευθύνη για τα παραπάνω μας βαραίνει όλους. Τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Μπορεί οι περιβαλλοντολογικές συμφωνίες μιας χώρας να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από όσο η βρύση που θα ξεχάσει κάποιος ανοιχτή, ωστόσο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει έστω μια μικρή κίνηση που θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος. Πολλές μικρές ατομικές κινήσεις συνιστούν μια μεγάλη.

Μια πολύ καλή αρχή για όλους μας μπορεί να γίνει από τον τρόπο που πίνουμε τον καφέ μας. Μπορούμε ν' αντικαταστήσουμε το πλαστικό καλαμάκι, το οποίο χρειάζεται δεκάδες χρόνια για ν' ανακυκλωθεί, με ένα βιοδιασπώμενο. Χορηγός σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να γίνουν τα Everest, τα οποία χωρίς να υπολογίζουν το οικονομικό κόστος από τη Δευτέρα 18/2 έγιναν η πρώτη ελληνική αλυσίδα που κατάργησε το πλαστικό καλαμάκι αντικαθιστώντας το με βιοδιασπώμενο, φιλικό προς το περιβάλλον.

«Ε και μ' ένα πλαστικό καλαμάκι λιγότερο θα σώσω τον κόσμο;», ίσως είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Αν βάλεις, όμως, κάτω πόσους καφέδες πίνεις την ημέρα και τους πολλαπλασιάσεις με το πόσοι άνθρωποι πίνουν κάθε μέρα καφέ στον πλανήτη, τότε μιλάμε για μια τεράστια μείωση των πλαστικών σκουπιδιών. Δεν γνωρίζω ποιος είναι αυτός ο αριθμός σε παγκόσμια κλίμακα. Όσον αφορά τα καταστήματα των Everest, με την κατάργηση των πλαστικών καλαμακίων και αντικατάστασή τους από νέα βιοσιασπώμενα, εξοικονομούνται περισσότεροι από 10 τόνοι πλαστικού που προέρχονται από την κατανάλωση περισσότερων από 18.000.000 πλαστικών καλαμακίων ετησίως.

Και αφού ελπίζουμε, ότι πείστηκες ν΄αφαιρέσεις το πλαστικό καλαμάκι από τον καφέ σου, πάμε να δούμε τι σημαίνει βιοδιασπώμενο: Tα καλαμάκια PLA που χρησιμοποιούν πλέον τα Everest έχουν βασικό συστατικό το άμυλο καλαμποκιού ή ζαχαροκάλαμου, είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα, δηλαδή υπό συνθήκες κομποστοποίησης διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Δεν χρειάζεται ν' ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως πχ. τα υπολείμματα φαγητού. Στην ιδανική περίπτωση όπου τοποθετούνται σε κομποστοποιητή, ο χρόνος διάσπασής τους είναι 8 εβδομάδες, μετά από τις οποίες μετατρέπονται σε λίπασμα.

Όντας αισιόδοξοι πως βελτιώσαμε κάπως την περιβαλλοντική σου συνείδηση, την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις τον, χωρίς πλέον πλαστικό καλαμάκι, καφέ σου από ένα από τα πάνω από 200 καταστήματα Everest μπορείς να τον ζητήσεις σε ποτήρι από bamboo (το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξανά) μειώνοντας κι άλλο το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου το https://wegogreen.everest.gr/.