+slo-gun

Αφρικανικός ασβός, ο «φονέας των γιγάντων» που θεωρείται το πιο γενναίο θηλαστικό του πλανήτη (pics & vid)

Αφρικανικός ασβός, ο «φονέας των γιγάντων» που θεωρείται το πιο γενναίο θηλαστικό του πλανήτη (pics & vid)

Αφρικανικός ασβός, ο «φονέας των γιγάντων» που θεωρείται το πιο γενναίο θηλαστικό του πλανήτη (pics & vid)

Μπορεί να πρόκειται για ένα ζώο που δεν τρομάζει ούτε με την εμφάνιση ούτε με το μέγεθός του, ωστόσο οι επιστήμονες που μελετούν τη ζωή και τις συνήθειές του, του έχουν χαρίσει τον τίτλο του πιο επιθετικού θηλαστικού στον κόσμο. 

Κι αν οι φήμες που συνοδεύουν τον αφρικανικό ασβό ευσταθούν έστω και σε ένα ποσοστό, τότε ίσως όντως να πρόκειται για ένα από τα φονικότερα πλάσματα του ζωικού βασιλείου.

Αν και το μέγεθός του δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον καιν δεν διαφέρει ουσιαστικά από τους υπόλοιπους «συγγενείς» του στον πλανήτη, εντούτοις τα σαγόνια του αλλά κι η ιδιαίτερα «ψυχοσύνθεσή» του, βάζουν τον ασβό της Αφρικής ανάμεσα στα ζώα που κανείς δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει στην άγρια φύση.

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για Honey badger

Με κοφτερά δόντια ικανά να κόψουν οτιδήποτε βρεθεί ανάμεσά του, ο αφρικανικός ασβός θρυλείται πως έχει συμμετάσχει σε νικηφόρες μάχες εναντίον λιονταριών κι ύαινων, ενώ θεωρείται υπεύθυνος για τον ακρωτηριασμό των όρχεων από νεροβούβαλους και ζέβρες, μία φήμη που κουβαλάει εξαιτίας του Βρετανού παρουσιαστή Τζέρεμι Κλάρκσον, ο οποίος είχε δηλώσει με τρόμο: «Ο αφρικανικός ασβός δεν σε σκοτώνει. Απλώς σου ξεριζώνει τους όρχεις και φεύγει».

Η αγαπημένη του τροφή, ωστόσο, δεν είναι άλλα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου αλλά διάφορα είδη εντόμων όπως οι μέλισσες και τα μηρμύγκια, τις φωλιές των οποίων ισοπεδώνει στην κυριολεξία, τρώγοντας ό,τι βρίσκεται στο εσωτερικό τους.

Σε αυτό το σημείο, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως επιστημονικά οι αφρικανικοί ασβοί ή μελοασβοί (εξαιτίας της αγάπης τους για το μέλι) δεν θεωρούνται συγγενικό είδος με τους κοινούς ασβούς, ωστόσο χρωστούν την ονομασία τους στην εξαιρετική τους ομοιότητα με τα μικρά θηλαστικά.

Απαντώνται σε τεράστιες εκτάσεις της Αφρικής και της Ασίας, όπου ζουν μέσα σε λαγούμια στο έδαφος, ενώ επιτίθενται εναντίον οποιασδήποτε απειλής βρεθεί στο διάβα τους.

Το μέγεθός τους φτάνει μέχρι τα 80 εκατοστά και το βάρος τους περίπου στα 15 κιλά, ενώ σε καθεστώς αιχμαλωσίας μπορούν να φτάσουν μέχρι και την ηλικία των 25 ετών.

Αποτέλεσμα εικόνας για Honey badger

Πληροφορίες: mixanitouxronou.gr

Best of internet