Ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος, η πιο προσοδοφόρα «επιχείρηση» της Αυστραλίας

Gazzetta team
Ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος, η πιο προσοδοφόρα «επιχείρηση» της Αυστραλίας
Την αξία του μεγαλύτερου ύφαλου της Γης επιχείρησε να εκτιμήσει μία ομάδα επιστημόνων, προσπαθώντας να εντείνει τις προσπάθειες για τη διάσωσή του, συνυπολογίζοντας όλες τις πιθανές παραμέτρους και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Αυστραλίας αλλά κι ολόκληρου του πλανήτη.

Εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα στα παράλια της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας και φιλοξενεί εκατοντάδες είδη θαλάσσιας ζωής, ενώ η βιοποικιλότητά του αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επιστημόνων που ασχολούνται μαζί του.

Όμως, τα απόνερα της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν μέχρι εκεί, καθιστώντας την ενημέρωση του κοινού για τη σωτηρία του, επιτακτική ανάγκη για τους επιστήμονες και τους κρατικούς φορείς της χώρας.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έγινε μία απόπειρα της εκτίμησης της συνολικής αξίας του σύγχρονου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ συνυπολογίστηκαν όλες οι παράμετροι που του προσδίδουν αξία.

Και το τελικό ποσό προκαλεί ίλιγγο, καθώς η αξία του υπολογίστηκε στα 42... δισεκατομμύρια ευρώ. Στο παραπάνω ποσό συνυπολογίζονται τα έσοδα από την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πάρκου, είτε από τον τουρισμό (22 δις) είτε από την αλιεία (2 δις), ενώ στα 18 δισεκατομμύρια που υπολείπονται εκτιμάται η αξία για τη διατήρησή του.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο ύφαλος αποτελεί την πιο προσοδοφόρα «επιχείρηση» για το αυστραλιανό κράτος.

Το παραπάνω στοιχείο, ίσως τελικά και να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την προστασία του υφάλου, καθώς είναι εμφανής η πρόθεση αρκετών να χρηματοδοτήσουν δράσεις κι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.