Αντικαπνιστικός νόμος: «Συμμορφώθηκε» το 76% των καταστημάτων

Gazzetta team
Αντικαπνιστικός νόμος: «Συμμορφώθηκε» το 76% των καταστημάτων
Πολύ θετική η ανταπόκριση πολιτών και επαγγελματιών σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, υλοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης και αξιοποιώντας στοιχεία από το 1142, συνεχίζει τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια.

Στις αναφορές των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Αρχής καταγράφεται η πολύ θετική ανταπόκριση πολιτών και επαγγελματιών, που δείχνουν να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου.

Εξαίρεση αποτέλεσε επιχειρηματίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ελέγχου και τη συνακόλουθη επιβολή του προστίμου προκάλεσε ένταση και κλήθηκαν πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις. Σε ακόμα μία περίπτωση επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να συνεργαστεί με τα μέλη του κλιμακίου, τα οποία κατέγραψαν τις παραβάσεις και επέβαλαν το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Από το σύνολο των 199 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 76% των περιπτώσεων.

Από το σύνολο των 45 παραβάσεων των οικείων διατάξεων που καταγράφηκαν, μόνο οι 5 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα.Αντικαπνιστικός νόμος: Παρατίθενται αναλυτικές πληροφορίες για τους διενεργηθέντες ελέγχους

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

Μαρούσι & Κηφισιά: Ελέγχθηκαν συνολικά 12 καταστήματα, εκ των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 6. Σημειώνεται ότι οι 3 από τις 6 αυτές επιχειρήσεις βρίσκονται απέναντι από νοσοκομεία.

Καβάλα: Έγινε έλεγχος σε 10 ΚΥΕ και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 2 καταστήματα ύψους 500€ και 2.000€ (επιφάνεια πάνω από 100 τ.μ.) αντίστοιχα.

Τρίκαλα: Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 14 ΚΥΕ και επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000€ σε μία επιχείρηση, καθώς και πρόστιμα 100€ ανά περίπτωση σε 2 θαμώνες, οι οποίοι κάπνιζαν σε χώρο όπου παρευρίσκονταν ανήλικοι.

Πρέβεζα: Ελέγχθηκαν 24 ΚΥΕ και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα λόγω μη ύπαρξης Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος .

Καλαμάτα: Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 12 ΚΥΕ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 500€ ανά περίπτωση σε 6 καταστήματα για έλλειψη Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος ή ελλιπή σήμανση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στο σύνολο των ελεγχθέντων καταστημάτων.

Ηράκλειο (Κρήτη): Ελέγχθηκαν συνολικά 13 ΚΥΕ, στα οποία δεν εντοπίστηκε κανένας καπνιστής στο εσωτερικό των καταστημάτων. Σε μία περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 100€ σε θαμώνα που κάπνιζε σε εξωτερικό περίκλειστο χώρο ενώ στον ιδιοκτήτη επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ ευρώ. Στην πλειονότητά τους τα καταστήματα δεν διέθεταν επαρκή σήμανση και το σχετικό Βιβλίο Αναφοράς Καπνίσματος.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

Καισαριανή: Ελέγχθηκαν 14 ΚΥΕ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 500€ σε 4 για έλλειψη Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος, καθώς και 100 ευρώ σε θαμώνα που κάπνιζε σε χώρο που ενέπιπτε στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου.

Θεσσαλονίκη (Σφαγεία): Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 4 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (άνω των 300 τ.μ.), οι οποίοι ξεκίνησαν τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές της Κυριακής 01 Δεκεμβρίου. Σε ένα κέντρο διαπιστώθηκε παράβαση καπνίσματος καθώς και ελλιπής σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος. Επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στον υπεύθυνο του καταστήματος καθώς και στους 2 θαμώνες (πρόστιμο 100€ έκαστος) που βρέθηκαν να καπνίζουν εντός κλειστού χώρου του καταστήματος. Σε όλα τα κέντρα διαπιστώθηκε η τήρηση του Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων συνεργάστηκαν με τα κλιμάκια ελέγχου.

Καβάλα: Ελέγχθηκαν 10 ΚΥΕ. Κατεγράφησαν παραβάσεις σε 5 εξ αυτών και επιβλήθηκαν 3 πρόστιμα των 500€ 2 των 2.000€ (επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.)

Πρέβεζα: Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 14 καταστήματα και βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις (επιβλήθηκαν αντίστοιχα πρόστιμα 500€) για έλλειψη Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος. Σημειώνεται ότι δεν υπήρχαν καπνίζοντες σε χώρους που εμπίπτουν στους περιορισμούς του νόμου.

Καλαμάτα: Ελέγχθηκαν 14 ΚΥΕ, στο σύνολο των οποίων δεν βρέθηκαν καπνίζοντες αλλά ούτε και σταχτοδοχεία. Επιβλήθηκαν 4 πρόστιμα των 500€ για μη επίδειξη Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος.

Ηράκλειο (Κρήτη): Έγινε έλεγχος σε 17 ΚΥΕ κατά τις μεσημεριανές ώρες, χωρίς να καταγραφούν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους ή άλλες παραβάσεις. Οι επιχειρηματίες επεσήμαναν ότι πρέπει να διευκρινιστεί ακόμα καλύτερα η έννοια του εξωτερικού χώρου που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του νόμου.

Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019

Πειραιάς: Έγινε έλεγχος σε 12 συνολικά ΚΥΕ. Βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 500€ ανά περίπτωση.

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης επιφανείας άνω των 300 τ.μ. Μόνο σε ένα εξ αυτών καταγράφηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000€.