Πρωταθλητές στη μοναξιά οι νέοι στην Ελλάδα (vid)

Gazzetta team
Πρωταθλητές στη μοναξιά οι νέοι στην Ελλάδα (vid)
Πρωταθλήτρια στη μοναξιά των νέων ηλικίας 26 έως 45 ετών αναδεικνύεται η Ελλάδα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη όσον αφορά το αίσθημα της μοναξιάς. Τουλάχιστον το 10% των Ελλήνων δηλώνει ότι νιώθει μόνο πολύ συχνά. Τα υψηλότερα ποσοστά μοναξιάς δεν αφορούν την τρίτη ηλικία αλλά στην ηλικιακή κατηγορία 26-45 ετών.

Το αίσθημα της μοναξιάς συνήθως προκαλείται σε ανθρώπους που βιώνουν κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους όπως:

  • Χωρισμός
  • Απώλεια
  • Ανεργία
  • Μετακόμιση

Τα ίδια ποσοστά μοναξιάς με την Ελλάδα στην Ευρώπη βιώνουν οι πολίτες της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την επιδημία της μοναξιάς καθώς φορές μπορεί να προκαλέσει ψυχοπαθολογικές ασθένειες.

«Άνθρωποι συχνά παραμελούν σημαντικές σχέσεις στη ζωή τους και απομακρύνονται από τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί» δηλώνει στον ΑΝΤ1 η ψυχίατρος Μιριάννα Σελάκοβιτς

«Η μοναξιά είναι κενό, στεναχώρια, σιωπή, τίποτα», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο Θάνος Πισανίδης που μετακόμισε πρόσφατα στην Αθήνα. «Γυρνάω σπίτι μου και βαριέμαι, δεν έχω όρεξη να κάνω. Πράγματα. Υπάρχουν στιγμές που δεν θέλω να φάω ή που τρώω ακατάπαυστα», αναφέρει.

Για την πρωταθλήτρια στίβου Τατιάνα Γκουσίν, η μοναξιά είναι καθημερινότητα. «Ο πρωταθλητισμός απαιτεί μοναξιά, ζηλεύω αρκετά την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Η μοναξιά για εμένα είναι χρόνος που περνάω με τον εαυτό μου. Για κάποιους ανθρώπους αυτό είναι ωραίο γιατί βγαίνει η δημιουργικότητά τους, αλλά επίσης είναι δύσκολη και στο τέλος μπορεί να καταλήξει και επικίνδυνη».

Πηγή: reader.gr