Η προμήθεια στα ATM θα φτάνει έως και τα 3 ευρώ για ανάληψη από άλλη τράπεζα

Gazzetta team
Η προμήθεια στα ATM θα φτάνει έως και τα 3 ευρώ για ανάληψη από άλλη τράπεζα
Έως τα τρία ευρώ θα ανέλθει το κόστος ανάληψης από ΑΤΜ άλλης τράπεζας για όσους έχουν ελληνικές ή ξένες κάρτες.

Αυξήσεις έως και 100% στις προμήθειες για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών είναι πιθανό να εφαρμοστούν μέσα στο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, ίσως δούμε αυξήσεις έως και τρία ευρώ στις συναλλαγές από ΑΤΜ, καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται να «εναρμονίσουν» τις χρεώσεις τους για ελληνικές και ξένες κάρτες άλλων τραπεζών.

Πηγές του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι συστημικές τράπεζες προσανατολίζονται σε κατάργηση των συμφωνιών για αναλήψεις μέσω ΔΙΑΣ, οι οποίες προέβλεπαν προμήθειες μεταξύ 1,30 έως 2,20 ευρώ.

Η πολιτική που κερδίζει έδαφος στις τράπεζες είναι να επιβάλλουν μια κοινή τιμολογιακή για χρήση των ΑΤΜ τους από άλλους εκδότες καρτών (issuers), είτε πρόκειται για ελληνική τράπεζα, είτε για ξένη τράπεζα όπως η Revolut, είτε για ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, όπως είναι η Viva Wallet.

Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη από το καλοκαίρι του 2018 για τους κατόχους ξένων καρτών που επισκέπτονται τη χώρα μας, με την επιβολή της ειδικής προμήθειας direct access fee (daf). Η εν λόγω απόφαση έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων, ιδίως μεταξύ των Fintech και των e-money που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, τα οποία ζητούν ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Πηγή: insider.gr