Προβλήματα από την κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα: Κλειστά λιμάνια, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες (pics & vid)

Gazzetta team
Προβλήματα από την κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα: Κλειστά λιμάνια, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες (pics & vid)
Το κύμα κακοκαιρίας «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Βόρειας Ελλάδας, της Κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας ενώ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

To πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Στα «λευκά» η Βόρεια Ελλάδα

Στα «λευκά» είναι και το κέντρο της Θεσσαλονίκης από νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Στα Τρίκαλα και τη Σαμοθράκη σημειώνονται σφοδρές χιονοπτώσεις ενώ περιοχές της Λάρισας έχουν «ντυθεί» στα λευκά.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Εντυπωσιακή είναι η πτώση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλονίκη, όπως κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η θερμοκρασία στις 9 το πρωί της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου και του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου, ενώ φαίνεται και η σχετική πτώση. Μάλιστα, στον σταθμό του Επταπυργίου η θερμοκρασία κατέγραψε 11,4 βαθμούς πτώση!

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι εξίσου εντυπωσιακή σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας. Για παράδειγμα, διαφορά θερμοκρασίας άνω των 10 βαθμών, έχει καταγραφεί στη Νάουσα (11,1), στο Κιλκίς (10,5), στην Αλεξανδρούπολη (11,6), και στη Σαμοθράκη (12,9).

Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Οι σταθμοί που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές:

Σφοδρή χιονόπτωση στα Τρίκαλα

Ιδιαίτερα σφοδρή είναι η χιονόπτωση στα Τρίκαλα.Σύμφωνα με το trikalaola.gr, η θερμοκρασία είναι στους -1 βαθμούς περιφερειακά και μηδέν μέσα στην πόλη, ενώ τα χιόνια αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και το πρωί της Κυριακής.

Πάνω από 20 εκατοστά το χιόνι στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας

Μέχρι και 20 εκατοστά έχει φτάσει το χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για τις μετακινήσεις των οδηγών.

Όπως αναφέρει και το stagonnews.gr, παρά το χιόνι, ο δρόμος για τα Μετέωρα παραμένει ανοιχτός.

Χιονόπτωση έχει και ο νομός Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά.

Στην περιοχή της Σπηλιάς Κισσάβου το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώνεται στη Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, όπως και σε Μελιβοία, Καρίτσα, Σκλήθρο του δήμου Αγιάς.

Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Πυκνή χιονόπτωση στη Σαμοθράκη

Πυκνή είναι η χιονόπτωση και στη Σαμοθράκη, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει στους -2 βαθμούς.

Μάλιστα, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων, με ένταση 7 μποφόρ. Χιόνια σε Κοζάνη και Κιλκίς Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου χιονίζει στο Κιλκίς ενώ πνέει και ισχυρός βόρειος άνεμος. καθώς επίσης και στην Κοζάνη.