«Έφυγε» η 15χρονη Έλλη που έζησε όλη της τη ζωή στο κλουβί της ντροπής (pic)

Gazzetta team
«Έφυγε» η 15χρονη Έλλη που έζησε όλη της τη ζωή στο κλουβί της ντροπής (pic)
H απώλειά της γνωστοποιήθηκε μέσω social media και συγκεκριμένα από την ομάδα «Μηδενική ανοχή - Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων»

Για την γειτονιά των... αγγέλων αναχώρησε η 15χρονη Έλλη, το κορίτσι που πέρασε σχεδόν όλη την ζωή του παρατημένο στο κολαστήριο των Λεχαινών.

Την τελευταία του πνοή την άφησε στο ΠΙΚΠΑ της Βούλας, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου της.

Η ανάρτηση για το θάνατο της 15χρονης Έλλης:

Αιφνίδιος θάνατος 15χρονης ωφελούμενης στο ΠΙΚΠΑ Bούλας. Την Έλλη τη συναντήσαμε τον Νοέμβριο του 2015 στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών. Βρισκόταν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο που ονομάζεται «soft room». Τις ελάχιστες ώρες που περνούσε έξω ζητούσε να βρίσκεται με μια συνομήλικη φίλη της από το διπλανό δωμάτιο που «ζούσε» μέσα σε ένα κλουβί.

Η Έλλη και η Μαρία, τα δύο 12χρονα των Λεχαινών πήγαιναν 3 φορές την εβδομάδα στο ειδικό σχολείο των Λεχαινών συνοδεία νοσηλεύτριας με λευκή ποδιά και μπλε γάντια και όταν επέστρεφαν έμπαιναν στο κλουβί και στο «soft room» αντίστοιχα. Την ιδρυματική απάνθρωπη ρουτίνα τους έσπασε η δική μας παρουσία. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας τα «κορίτσια μας», με δική μας ευθύνη, βγήκαν στον ήλιο, έκαναν κούνια, γέλασαν με την ψυχή τους και περάσαμε μαζί τους αξέχαστες στιγμές.

Με την επιστροφή μας από τα Λεχαινά, ένα από τα πράγματα που αξιώσαμε από το αρμόδιο υπουργείο ήταν η μεταφορά των δύο ανήλικων ατόμων από τα Λεχαινά. Πράγματι, στις 07/3/2016, η Έλλη και η Μαρία μεταφέρθηκαν στο ΚΑΑΠ [Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων] Βούλας.

Έτσι είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αρκετές φορές εντός και εκτός ιδρύματος τα κορίτσια μας. Εχθές, 19/2/2019, ενημερωθήκαμε ότι η 15χρονη Έλλη πέθανε. Στον μακρύ κατάλογο των αναπήρων που έζησαν όλη τους τη ζωή σε ίδρυμα προστέθηκε το κορίτσι με τις αφέλειες. Συντετριμμένες/οι από τον πρόωρο και άδικο χαμό της αξιώνουμε από την πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα.

ΚΑΝΕΝΑ παιδί ανάπηρο ή μη δεν αξίζει αυτή τη ζωή. ΚΑΛΟΥΜΕ την κοινωνία των ανθρώπων σε συμπόρευση, ώστε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στις λογικές της «ιδρυματικής φροντίδας». Έλλη συγνώμη που δεν ήρθαμε τον τελευταίο μήνα. ΔΕΝ θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

Το ιστορικό της αποκάλυψης
Η Ελλη ανήκε στα παιδιά εκείνα που έζησαν το κολαστήριο των Λεχαινών. Στις 20/11 του 2018 το Έθνος και ο Νίκος Μάστορας έφεραν στο φως της δημοσιότητας την απίστευτη ιστορία ενός τυφλού κοριτσιού στα Λεχαινά που επί δέκα χρόνια ζούσε την απόλυτη φρίκη στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών.. To ρεπορτάζ είχε προκαλέσει αντιδράσεις και το υπουργείο Εργασίας είχε απαντήσει στο Έθνος λέγοντας πως το παιδί στο κλουβί ήταν «οριακή περίπτωση». Το Έθνος και ο Νίκος Μάστορας στις 22 Ιανουαρίου επανήλθαν στο εν λόγω με νέο ρεπορτάζ και μέσω του οποίου έγινε γνωστό ότι το τυφλό κορίτσι μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η μικρή Ελλη που έφυγε τώρα από τη ζωή, ανήκουν στα παιδιά εκείνα που έζησαν υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Πηγή πληροφοριών: ethnos.gr