Η πόλη του Πειραιά γίνεται «έξυπνη»

Gazzetta team
Η πόλη του Πειραιά γίνεται «έξυπνη»
Στην ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών του δήμου Πειραιά με στόχο να διευκολυνθούν οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επαγγελματίες της πόλης, προχωρά ο δήμος.

Φωτισμός, στάθμευση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ποιότητα του αέρα, τα επίπεδα θορύβου, η διαχείριση απορριμμάτων, η κατανάλωση ενέργειας είναι μόνο λίγοι από τους τομείς τους οποίους, μετά το τέλος του 5ετούς προγράμματος εργασιών, θα μπορεί ο δήμος Πειραιά να ελέγχει ηλεκτρονικά. Τα χρήματα που θα διατεθούν ώστε να γίνει ο Πειραιάς μια «έξυπνη» πόλη προέρχονται από το πακέτο των 80 εκατ. ευρώ που θα λάβει ο δήμος στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που έχει εγκριθεί για την πόλη του Πειραιά, την «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση».

Πρόκειται επί της ουσίας για την «Ψηφιακή Στρατηγική» του δήμου Πειραιά 2018-2024, πρόγραμμα το οποίο παρουσίασαν σήμερα ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και ο αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Επικοινωνίας Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης Ανδρέας Βεντούρης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Μιλώντας, ο δήμαρχος Πειραιά ανέλυσε όλα τα θετικά που θα έχει η «έξυπνη πόλη», ο Πειραιάς δηλαδή, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες. «Θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε σε πραγματικό χρόνο και οι υπηρεσίες του δήμου θα παρεμβαίνουν άμεσα, ακόμα και με τηλεχειρισμό, σε θέματα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η στάθμευση, ο φωτισμός, το κυκλοφοριακό κ.α.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης. «Ο δημότης του Πειραιά δικαιούται και απαιτεί από εμάς να είμαστε αποτελεσματικοί στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Παρ' όλη τη μείωση των δημοτικών τελών, στην οποία έχουμε προχωρήσει την τελευταία τετραετία και η οποία με τον προϋπολογισμό του 2019 θα έχει φτάσει συνολικά το 10%, ο Πειραιάς εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλά δημοτικά τέλη. Γι' αυτό και εμείς οφείλουμε τουλάχιστον σε θέματα καθημερινότητας και ανταποδοτικότητας να είμαστε άψογοι. Θέλουμε οι δημότες μας να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε αίτημά τους ή υπόθεσή τους με τον δήμο, χωρίς να ταλαιπωρούνται και να χάνουν τον χρόνο τους από γραφείο σε γραφείο», δήλωσε με νόημα ο δήμαρχος Πειραιά ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε ότι οι διευκολύνσεις, δεν αφορούν μόνο τους απλούς κατοίκους του Πειραιά αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Επικοινωνίας Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης Ανδρέας Βεντούρης, στην ομιλία του επεσήμανε πως: Η «έξυπνη πόλη», στην οποία θα μετατραπεί ο Πειραιάς, θα περιλαμβάνει ανάμεσα στα υπόλοιπα και «τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, που θα βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να υλοποιούν τις ιδέες τους στον τομέα κυρίως της γαλάζιας οικονομίας αλλά όχι μόνο, την εγκατάσταση αισθητήρων και τη δημιουργία πιλοτικών ζωνών απομακρυσμένης πρόσβασης, την ανάλυση και διαχείριση των τουριστικών ροών, την υλοποίηση στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης και επικοινωνίας, τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης προορισμού, την ψηφιοποίηση αρχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και εικονικές περιηγήσεις».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρος Κόκκαλης, μίλησε για τις προκλήσεις της νέας εποχής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο στοχεύει ο δήμος Πειραιά να τις διαχειριστεί. «Είναι μία οριζόντια στρατηγική πώς η πόλη μας θα αποκτήσει ένα ψηφιακό ιστό, μια ψηφιακή οντότητα, μία ψηφιακή ζωή, μια νέα ψηφιακή λειτουργία. Η ψηφιακή υποδομή της πόλης αφορά σε πράγματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους: από τον πολιτισμό μέχρι την κίνηση στους δρόμους, από τον τουρισμό και τον αθλητισμό, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και βεβαίως τη λειτουργία του ίδιου του δήμου και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Είναι ο χάρτης, ο οποίος μας βάζει σε μία νέα εποχή και περιλαμβάνει έργα τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ο.Χ.Ε., τα οποία μπορούν να γίνουν με αυτεπιστασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ