Παρελθόν το «όνειρο» για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης

Gazzetta team
Παρελθόν το «όνειρο» για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης
«Τέλος» και επίσημα στο «όνειρο» της Ποσοτικής Χαλάρωσης για την Ελλάδα έβαλε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι μπαίνει επισήμως τέλος στο waiver που επέτρεπε στο Ευρωσύστημα να χρησιμοποιεί τα ελληνικά ομόλογα για δανεισμό. Η απόφαση θα ισχύσει από 21 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, παύουν από τις 21 Αυγούστου να θεωρούνται επιλέξιμα για τις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα ελληνικά ομολόγα, καθώς η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.

Όπως αναφέρουν κορυφαίες τραπεζικές πηγές στο insider.gr, το επίσημο τέλος στο waiver θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιχείρημα υπέρ της ανάγκης για μια προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του προγράμματος, ίδιως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και η τρέχουσα αναταραχή στην αγορά ομολόγων.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέδωσε σήμερα απόφαση για την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων έκδοσης ή πλήρους εγγύησης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ από τις 21 Αυγούστου η Ελληνική Δημοκρατία παύει να θεωρείται κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη βάση αυτή στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα έκδοσης ή πλήρους εγγύησης της Ελληνικής Δημοκρατίας εφαρμόζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος όσον αφορά στα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπως καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

Ομοίως, τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία παύουν να υπόκεινται στην εφαρμογή των συγκεκριμένων περικοπών αποτίμησης.

Τι είχε συμβεί στην Κύπρο

Να σημειωθεί ότι το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση της Κύπρου, όταν βγήκε από το μνημόνιο στις 31 Μαρτίου 2016. Με ανακοίνωσή της στις 16 Μαρτίου του ίδιου έτους, η ΕΚΤ προανήγγειλε την άρση του waiver, καθώς με την έξοδο από το πρόγραμμα παύουν να ισχύουν οι κατ' εξαίρεση προϋποθέσεις και θεωρείται ότι η χώρα της Ευρωζώνης επιστρέφει για δανεισμό από τις αγορές.

Τι κοστίζει στις τράπεζες η άρση του waiver

Μετά την επαναφορά του waiver, οι τράπεζες μπορούν να δανείζονται μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης (MROs και LTLROs) της ΕΚΤ με μηδενικό επιτόκιο, προσκομίζοντας ως εξασφαλίσεις τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου.

Ο δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα στα 4-4,5 δισ. ευρώ, μέσω των πράξεων αυτών, συν 10,9 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Οι τράπεζες στοχεύουν πολύ σύντομα να μηδενίσουν τον ELA, καθώς παρέχεται με επιτόκιο 1,5% και θεωρείται ακριβή πηγή ρευστότητας. Επιπλέον, οι τράπεζες θεωρούν ότι ο ELA είναι κατάλοιπο της μνημονιακής εποχής και θέλουν να απεξαρτηθούν το συντομότερο.

Η διακοπή της γραμμής ρευστότητας μηδενικού επιτοκίου από την ΕΚΤ θα επιβαρύνει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με 60 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Πηγή: insider.gr