Τρεις χώρες ζητούν την έκδοση του Mr. Bitcoin από την Ελλάδα

Gazzetta team
Τρεις χώρες ζητούν την έκδοση του Mr. Bitcoin από την Ελλάδα
Ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ συμπληρώνει αυτές τις ημέρες έναν χρόνο στις φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης.

Σε μια πρωτοφανή υπόθεση για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα, την έκδοση αυτού του άνδρα, που είναι γνωστός ως Mr Bitcoin, ζητούν ταυτόχρονα τρεις υπερδυνάμεις – οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία. Και στις τρεις χώρες, ο Βίνικ κατηγορείται για αδικήματα που συνδέονται με το σκοτεινό ίντερνετ και το ξέπλυμα, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), αστρονομικών ποσών μαύρου χρήματος. Ο Άρειος Πάγος έχει ήδη εγκρίνει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος έχει συναινέσει να εκδοθεί στη Ρωσία. Και σήμερα πρόκειται να συζητηθεί, σε δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το αίτημα παράδοσης του Βίνικ στις γαλλικές Αρχές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο 38χρονος Ρώσος,, θεωρείται από τις ΗΠΑ ως ο διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Ο ίδιος αρνείται αυτές τις κατηγορίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Αντίστοιχο αίτημα είχαν στείλει και οι ρωσικές αρχές για άλλη υπόθεση, με τον ίδιο να συναινεί στην επιστροφή στην πατρίδα του.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο Βίνικ ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα, καθυστερώντας την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Σε πρώτο βαθμό το αίτημα ασύλου απορρίφθηκε και στις 13 Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί η προσφυγή του. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα τον διεκδικούσαν δύο χώρες, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η υπόθεσή του περιπλέκεται –και νομικά– περισσότερο μετά την κίνηση των Γάλλων. Το ένταλμά τους έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου. Αναφέρεται αποκλειστικά στη διασπορά του Locky, τονίζοντας ότι οι τακτικές αναβαθμίσεις του παραπέμπουν σε δράση εγκληματικής ομάδας. Σύμφωνα με το γαλλικό ένταλμα, από την ανάλυση στις πληρωμές των λύτρων ταυτοποιήθηκε η πλατφόρμα BTC-e, στην οποία φέρεται να κατατέθηκαν ως λύτρα 20.643 bitcoins (πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ) από 5.700 θύματα σε όλο τον κόσμο – μεταξύ των οποίων βρίσκονται πάνω από 100 Γάλλοι πολίτες. Δεδομένης της μη εκτέλεσης μέχρι στιγμής του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης, το ευρωπαϊκό ένταλμα δεν αποκλείεται να αποτελεί κίνηση επίσπευσης της διαδικασίας, ώστε αργότερα οι ΗΠΑ να τον διεκδικήσουν από τη Γαλλία. Αλλωστε ως τόπο τέλεσης του αδικήματος οι Γάλλοι αναφέρουν και τις ΗΠΑ, πέρα από το Παρίσι, τη Λυών και άλλες πόλεις στη χώρα τους.

«Το γαλλικό αίτημα είναι ασαφές. Δεν προσδιορίζει τον αριθμό των ζημιωθέντων φυσικών προσώπων στη Γαλλία ούτε το ύψος της ζημίας που έχει επέλθει. Ο εντολέας μας δεν αναμείχθηκε ποτέ σε υποθέσεις κακόβουλων λογισμικών και η δουλειά του δεν σχετίζεται με αυτά. Είναι ειδικός στα κρυπτονομίσματα. Δηλώνει ότι δεν ήταν ιδιοκτήτης ή διαχειριστής της BTC-e», είπε στην «Κ» ο συνήγορος του Βίνικ, δικηγόρος Ηλίας Σπυρλιάδης.

Πριν από το γαλλικό ένταλμα, όμως, η Ρωσία εξέδωσε την 1η Ιουνίου και δεύτερο αίτημα έκδοσης για τον Βίνικ. Αυτή τη φορά τον κατηγορεί για απάτη στον κυβερνοχώρο και συγκεκριμένα για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών. Στο αίτημά τους οι Ρώσοι μιλούν για οικονομική ζημία 750 εκατομμυρίων ρουβλίων σε τράπεζες που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap. Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Group-IB, ο συγκεκριμένος ιός ευθύνεται για χτυπήματα σε 13 τραπεζικά ιδρύματα της Ρωσίας από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.

Πηγή: reader.gr