Δημιουργείται παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής στα Αντικύθηρα

Gazzetta team
Δημιουργείται παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής στα Αντικύθηρα
Στο επίκεντρο μιας σημαντικής πρωτοβουλίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία θα δώσει «πνοή ζωής» στο νησί και θα βελτιώσει τις μετεωρολογικές προγνώσεις, βρίσκονται τα όμορφα και μακρινά Αντικύθηρα.

Στο νησί θα ιδρυθεί Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής, σε έκταση η οποία έχει παραχωρηθεί από το δήμο Κυθήρων.

Το εγχείρημα αναμένεται να έχει διττή ωφέλεια, αφενός να βελτιστοποιηθούν οι υπηρεσίες που παρέχει το Αστεροσκοπείο, αφετέρου να ενισχυθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή σε τοπικό επίπεδο.

500+ κορυφαία παιχνίδια καζίνο για ατέλειωτη διασκέδαση. (21+)

Μιλώντας στο Reader.gr, ο κ. Βασίλης Αμοιρίδης, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) σημείωσε: «Το νησί επελέγη γιατί είναι σε γεωστρατηγική θέση για την παρακολούθηση πάρα πολλών κλιματικών παραμέτρων».

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης «σε επίπεδο διασυνοριακής ρύπανσης, είναι η πύλη του Αιγαίου για την αφρικανική σκόνη».

Εξήγησε ότι τα Αντικύθηρα κυριολεκτικά τα... δέρνουν οι άνεμοι και αυτό διευκολύνει πολύ την έρευνα.

«Αποτελεί ένα σημείο που είναι αντιπροσωπευτικό μιας ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, είναι ένα κομβικό σημείο στη θάλασσα. Σαν τα Αντικύθηρα, με τέτοια κλιματολογία, άλλο μέρος δεν υπάρχει» πρόσθεσε.

Το σχέδιο θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από τον προσεχή Ιούνιο.

«Τον Ιούνιο κάνουμε την πρώτη πειραματική εκστρατεία για τις ανάγκες του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας» υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα έχει - σε πρώτη φάση - ορίζοντα πενταετίας και εκπονείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Αμοιρίδη, την αιγίδα του προέδρου κ. Μανώλη Πλειώνη και τη συνδρομή του διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Νίκου Μιχαλόπουλου, την Περιφέρεια Αττικής και το δήμο Κυθήρων.

Η έκταση στην οποία θα στεγαστούν τα κτίσματα για το Παρατηρητήριο παραχωρήθηκε από το δήμο Κυθήρων, ενώ η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει τους ξενώνες φιλοξενίας που θα φτιαχτούν για να φιλοξενούνται φοιτητές και επιστήμονες οι οποίοι εκπονούν διατριβές ή κάνουν έρευνα επί του συγκεκριμένου θέματος.

«Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε τρόπον τινά επιστημονικό τουρισμό» πρόσθεσε ο κ.Αμοιρίδης

«Είναι ένα έργο που απευθύνεται στην Ευρώπη, είναι μέρος του συστήματος παρακολούθησης του παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού και των ευρωπαϊκών υποδομών ACTRIS και ECOS» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης σημείωσε μιλώντας στο Reader.gr: «Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στη μέση της θάλασσας και υπάρχει ευχέρεια στην παρακολούθηση των φαινομένων».

(Στράτος Χαρχαλάκης, δήμαρχος Κυθήρων)

Όπως είπε, το εγχείρημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου «πρακτικά θα αποτελεί έναν εθνικό σταθμό που θα είναι παρατηρητήριο για τη κλιματική αλλαγή».

«Ο χώρος που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις έχει δοθεί από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Είναι ουσιαστικά δημοτική περιουσία και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τα κτήρια που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό» πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι ο δήμος στηρίζει το σχέδιο πιστεύοντας ότι έχει αναπτυξιακό πρόσημο και θα ενισχύσει σημαντικά τη μικρή κοινωνία των Αντικυθήρων, η οποία βρίσκεται σε πληθυσμιακή συρρίκνωση.

«Υπάρχουν μόλις 20 κάτοικοι, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας» υπογράμμισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι με την υλοποίηση του έργου θα εγκατασταθούν επιστήμονες και τεχνικοί και αυτό θα βοηθήσει πολυεπίπεδα το μικρό νησί.


Πηγή: reader.gr