Το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής τοποθετήθηκε για τον θάνατο ασθενούς που νοσηλευόταν στο Λοιμωδών

Gazzetta team
Το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής τοποθετήθηκε για τον θάνατο ασθενούς που νοσηλευόταν στο Λοιμωδών
Το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής τοποθετήθηκε για τον θάνατο περιθαλπομένης του, που είχε μετακινηθεί προσωρινά στο πρώην Λοιμωδών του Σκαραμαγκά.

Μετά το σάλο που προσκλήθηκε από την «έξωση» 30 ατόμων με αυτισμό από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τη μεταφορά τους σε άλλες ακατάλληλες δομές με κίνδυνο τη ζωή τους, όπως είχαν καταγγείλει οι γονείς τους, ήρθε ένας θάνατος.

Η πλειονότητα των 30 ατόμων που είχαν παραμείνει στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά μεταφέρθηκαν στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, ενώ μια άλλη ομάδα μεταφέρθηκε σε άλλη παρόμοια ακατάλληλη δομή.

Όπως έγραψε το protothema.gr στο ρεπορτάζ που παρουσίασε: «οι γονείς των παιδιών από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά «Οικογένεια» καταγγέλλουν τις πρακτικές «φυλάκισης», όπου δένονται άτομα με χρόνιες παθήσεις και ζητούν με την σειρά τους την μεταφορά των παιδιών τους από το θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας σε αυτό του Σκαραμαγκά, όπου ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η 39χρονη «Ζωίτσα» που πέθανε φέρεται να ήταν ανάμεσα στους ασθενείς που όπως καταγγέλθηκε τους έδεναν στο Λοιμωδών.

Το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, ωστόσο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο της 39χρονης και ζήτησε να σεβαστούν το θάνατο ενός ανθρώπου και να περιμένουν το αποτέλεσμα της νεκροψίας:

«Η 39χρονη Ζ. ήλθε στη φροντίδα μας σε ηλικία 11 χρόνων και, από τότε, φιλοξενήθηκε σε δομές και ιδρύματα του φορέα, όπως όριζε η ηλικία και η πάθησή της. Επρόκειτο για άτομο που γεννήθηκε με βαρύτατο, σπάνιο σύνδρομο και με σοβαρά συνοδά προβλήματα, όπως αυτό της καρδιακής βαλβιδοπάθειας. Δεν είχε αυτισμό και δεν υπόκειτο σε κανέναν περιορισμό. Στηριζόταν στη βάδισή της ή χρησιμοποιούσε αμαξίδιο για τη μετακίνησή της, εξαιτίας της σωματικής δυσμορφίας και αστάθειας.

Τα τελευταία χρόνια, ζούσε στο Παράρτημά μας, επειδή αυτό έχει καλύτερη πρόσβαση σε νοσοκομεία και καλύτερη ιατρική φροντίδα. Προ έτους περίπου, η υγεία της είχε σοβαρά επιβαρυνθεί. Την μετακινήσαμε στη Μονάδα του Σκαραμαγκά προσωρινά, επειδή εκεί εργαζόταν νοσηλεύτρια, με την οποία είχε χρόνιο θετικό δεσμό και πράγματι η κα Μπ. και το υπόλοιπο προσωπικό κατάφεραν και επανέφεραν τη Ζ. σε ελεγχόμενη, αλλά σοβαρή κατάσταση. Η κατάστασή της, όμως, παρέμεινε σοβαρή, με συνέπεια να αποφασισθεί, την 1η Μαρτίου, από το ιατρικό επιτελείο του Παραρτήματος η μεταφορά της σε νοσοκομείο, όπου, δυστυχώς, κατέληξε το ίδιο βράδυ.

Aπό τα παραπάνω, γίνεται προφανές ότι πρόκειται για φυσικό θάνατο ατόμου με σοβαρότατο σύνδρομο και σοβαρότατα προβλήματα.

Συλλυπούμαστε την οικογένεια, που χρόνια συντρέχει και γνωρίζει καλά τις ενέργειές μας, καθώς και την άξια νοσηλεύτρια κα Μπ., που είχε βαθύ ψυχικό σύνδεσμο με τη θανούσα. Στο πρόσωπό της, τιμούμε όλα τα μέλη του προσωπικού του φορέα μας, που, όπως και σε άλλους φορείς (π.χ. νοσοκομεία), μέσα από τους ανθρώπινους δεσμούς που δημιουργούν με τους ανθρώπους που φροντίζουν, δίνουν ζωή, ελπίδα και παρηγοριά, δημιουργώντας, έτσι, ρωγμές στο πλαίσιο της απρόσωπης ιδρυματικής ζωής. Τα περισσότερα άτομα στη φροντίδα μας, με τα τόσο σοβαρά σύνδρομα, ξεπερνούν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής τους, χάρη και στη φροντίδα του προσωπικού και των γονέων που συνδράμουν το έργο μας», σημειώνει το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής.

«Παρακαλούμε τα ΜΜΕ να περιμένουν το αποτέλεσμα της νεκροψίας και να σεβαστούν το θάνατο του ανθρώπου και το πένθος όλων όσων αγάπησαν τη Ζ. και υπενθυμίζουμε ότι η συνειδητή αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων μπορεί να έχει νομικές συνέπειες» καταλήγει το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής.