Μπουτάρης: Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα μπορούσε να γίνει «Νίκος Γκάλης»

Gazzetta team
Μπουτάρης: Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα μπορούσε να γίνει «Νίκος Γκάλης»
«Το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ θα μπορούσε να μετονομαστεί σε αεροδρόμιο ‘Νίκος Γκάλης’», δήλωσε, εμμένοντας στις θέσεις του για το Σκοπιανό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Έχουμε χάσει εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Μπουτάρης, στον απόηχο των αντιδράσεων για τις δηλώσεις του περί μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» και των ΚΤΕΛ.

«Τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας, θα γίνουν της Τουρκίας. Και τους ρίχνουμε στα νερά των Τούρκων. Είδατε τι έγινε χθες στην Τουρκία; (επίσκεψη του σκοπιανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα)» σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης. «Το περίφημο ‘όνομα’ έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει» σημείωσε μάλιστα.

«Τι μάχη δίνουμε, ότι θα μας κλέψουν τη Θεσσαλονίκη; Ότι θα κατέβουν να την πάρουν; Δεν είναι ανθρωποφάγοι οι άνθρωποι επειδή υπήρχε ο περίφημος Γκρουέφσκι» ανέφερε για τους Σκοπιανούς.

«Να μην ξύνουμε μόνιμα πληγές» σχολίασε ακόμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Όπως έγραψε από τη Δευτέρα το Reader.gr, στο θέμα της αλλαγής του ονόματος στο αεροδρόμιο Μακεδονία αναφέρθηκε και τη Δευτέρα ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, στη συζήτηση για το θέμα της ονομασίας.

Στην Ελλάδα δίνεται η ευκαιρία να λυθεί το ονοματολογικό των Σκοπίων εκτίμησε ο κ. Μπουτάρης σε μια ομιλία που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα», είπε και εξέφρασε την άποψη πως «περιττεύει από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο να μπλεκόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε «να αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» ανέφερε, ενώ για τα συλλαλητήρια εκτίμησε πως «ήταν εντυπωσιακά, αλλά χωρίς ωστόσο να σημαίνουν κάτι».

O κ. Μπουτάρης έθεσε όμως και θέμα διατήρησης του ονόματος «Μακεδονία» για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης:

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε.


Πηγή: reader.gr