Σπείρα έκλεβε καντήλια και σταυρούς από νεκροταφεία (pic)

Gazzetta team
Σπείρα έκλεβε καντήλια και σταυρούς από νεκροταφεία (pic)
Έναν αρκετά... μακάβριο τρόπο για να βγάζει λεφτά είχε βρει μία σπείρα, που συνελήφθη από αστυνομικούς του Τ.Α. Λαυρεωτικής, που για μήνες «βανδάλιζε» αφαιρώντας χάλκινα αντικείμενα -από ανθοστήλες μέχρι καντήλια και λιβανιστήρια.

λόγος για δύο ημεδαπούς (ένας 56χρονος άνδρας και μία 55χρονη γυναίκα) και έναν 42χρονο υπήκοο Αλβανίας, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη κοντά στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε πλήθος μπρούτζινων καντηλιών, ανθοστηλών, σταυρών και θυμιατών προσφάτως αποσπασθέντων από τη βάση τους, καθώς και ένα σφυρί και μία σπάτουλα τα οποία χρησιμοποιούσαν για να αφαιρέσουν τα ανωτέρω αντικείμενα από τα μνήματα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η σπείρα είχε λίγο νωρίτερα «χτυπήσει» το κοιμητήριο της Παιανίας, απ’ όπου και είχε αφαιρέσει τα αντικείμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Ν/Α Αττικής είχαν συστήσει ειδική ομάδα ερευνών καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε παρατηρηθεί έξαρση κλοπών μπρούτζινων αντικειμένων από Κοιμητήρια της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων. Από την έρευνα του Τ.Α. Λαυρεωτικής αποκαλύφθηκε η δράση της παραπάνω σπείρας και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της, ενώ προέκυψε πως από τον Απρίλιο του 2017, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την διάπραξη κλοπών σε διάφορα κοιμητήρια της Αττικής.

Το modus operandi της σπείρας

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι συλληφθέντες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, μετέβαιναν σε διάφορα κοιμητήρια της Αττικής και κατόπτευαν τον χώρο, υπολογίζοντας το πλήθος και την αξία των μπρούτζινων καντηλιών, ανθοστηλών, σταυρών και θυμιατών των μνημάτων. Εν συνεχεία, το ίδιο ή το επόμενο βράδυ αφαιρούσαν τα ανωτέρω αντικείμενα, αφού προηγουμένως επιβεβαίωναν ότι δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο των Κοιμητηρίων και πέριξ αυτών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αποχωρούσαν. Για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για να μην εντοπίζονται εύκολα από τις αρχές.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί δύο περιπτώσεις, όπου αφαίρεσαν από μνήματα του κοιμητηρίου Λαυρίου 94 μπρούτζινα καντήλια και ανθοδοχεία και από μνήματα του κοιμητηρίου Κερατέας 50 καντήλια και πλήθος χάλκινων ανθοδοχείων. Εκτιμάται ότι έχουν διαπράξει δεκάδες παρόμοιες κλοπές που δεν έχουν καταγγελθεί.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο ΙΧ.Ε. αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* Δύο (2) μπρούτζινοι σταυροί

* Δεκαέξι (16) μπρούτζινες ανθοστήλες

* Εξήντα πέντε (65) μπρούτζινα καντήλια και Τέσσερα (4) καπάκια

* Δέκα (10) μπρούτζινα θυμιατά

* Ένα (1) σφυρί

* Μία (1) σπάτουλα

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι οι δύο ημεδαποί είναι παλιοί γνώριμοι των Αρχών, καθώς είχαν συλληφθεί και κατά το παρελθόν, από αστυνομικούς του Τ.Α. Θηβών, για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ οι έρευνες για ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.

Πηγή: reader.gr