Αναγνώριση πλασματικών ετών για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ

Gazzetta team
Αναγνώριση πλασματικών ετών για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ
Η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών δεν άλλαξε με τις τελευταίες ρυθμίσεις ούτε ως προς τους δικαιούχους που αφορά ούτε ως προς την έκταση της εφαρμογή της.

Άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του ποσού εξαγοράς ενώ καθιερώθηκε ο συνυπολογισμός των πλασματικών ετών στο ποσό των χορηγουμένων συντάξεων.

Η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών εξακολουθεί να αποτελεί ευκαιρία για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων για να συνταξιοδοτηθούν σε πολλή μικρότερη ηλικία και να μην επηρεαστούν από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας.

Η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών είναι ένα μέσο για να γίνουν ευκολότερα αποδεκτές οι ανατροπές που επήλθαν στην ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων από τις τελευταίες ασφαλιστικές αλλαγές από το 2010 μέχρι σήμερα.

Με τις διατάξεις του ν 4387/2016 η αναγνώριση πλασματικών ετών αποκτά και μια άλλη ωφελιμότητα καθώς ο χρόνος ο πλασματικός συνυπολογίζεται και στο ποσό της χορηγηθείσας σύνταξης.

Η αναγνώριση των πλασματικών ετών επιδρά διπλά στην διαμόρφωση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.

α) Επίδραση στα όρια ηλικίας για ταχύτερη συνταξιοδότηση

Η αναγνώριση πλασματικών ετών μπορεί να οδηγήσει πολλά χρόνια νωρίτερα στην συνταξιοδότηση πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων.

Παράδειγμα

Γυναίκα μητέρα ανηλίκου γεννημένη στις 10/8/1964 έχει μέχρι το 2011 4500 ημέρες πραγματικής εργασίας και ανήλικο παιδί. Πότε θα συνταξιοδοτηθεί;

Χωρίς αναγνώριση πλασματικών.

Εφόσον είναι γεννημένη το 1964 σύμφωνα με το προγενέστερο καθεστώς που δεν άλλαξε συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας της μετά την 1/1/2013 και συνεπώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 67 ετών με πλήρη σύνταξη. Επίσης μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών αρκεί να έχει 100 ημέρες κάθε έτος πριν την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας της (μείωση 30%).

Με αναγνώριση πλασματικών.

Εφόσον μέχρι το 2011 έχει 4500 ημέρες εργασίας μπορεί για να συμπληρώσει τις απαιτούμενες 5500, να αναγνωρίσει 1000 ημέρες (τρία χρόνια και 4 μήνες), σπουδές ή κενά ασφάλισης και με αναδρομική θεμελίωση το 2011 να συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις ανήλικου. Με κατοχύρωση το 2011 πριν τον νέο νόμο μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 52 ετών. Επειδή το 52ο έτος της ηλικίας της το συμπληρώνει το 2016, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 56 ετών και 9 μηνών με μειωμένη σύνταξη με μείωση 30%.

Δηλαδή με αναγνώριση πλασματικών θα συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη 11 χρόνια περίπου νωρίτερα από το 67ο έτος.

β) Επίδραση στον νέο υπολογισμό του ποσού της σύνταξης.

Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης με εξαγορά συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης όπως και της ανταποδοτικής.

Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και αξιοποιούνται μόνο για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (π.χ. χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας η ανεργίας) συνυπολογίζονται για την διαμόρφωση του ποσού της εθνικής σύνταξης ενώ αντίθετα δεν συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης, δηλαδή δεν συνυπολογίζεται ούτε στα ποσοστά αναπλήρωσης ούτε στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών.

O διπλός ρόλος των πλασματικών ετών στην συνταξιοδότηση των νέων συνταξιούχων του ΕΦΚΑ καθιστά την επιλογή της αναγνώρισης καθοριστική τόσο στην διαδικασία της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και στο τελικό ποσό της χορηγούμενης σύνταξης.

Για τον λόγο αυτόν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση του δικαιώματος τους για εξαγορά και να ελέγχουν όλες τις παραμέτρους πριν αποφασίσουν την κατάθεση σχετικής αίτησης.