Προβλήματα με τις εφαρμογές που χτίζουν αφορολόγητο

Gazzetta team
Προβλήματα με τις εφαρμογές που χτίζουν αφορολόγητο
Με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο, μέσω του Taxisnet, θα γίνεται από το 2018 η συλλογή των δαπανών που «χτίζουν» το αφορολόγητο, ωστόσο, μέχρι στιγμής η υλοποίηση προχωρά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν ειδικές εφαρμογές που ενημερώνουν τους πελάτες τους, μέσω e-banking και mobile banking, για το ύψος του αφορολόγητου που έχουν κατοχυρώσει μέχρι τώρα. Η «αδυναμία» των εφαρμογών όπως λειτουργούν έως σήμερα είναι ότι, εάν δεν έχουν δηλωθεί όλοι οι Επαγγελματικοί Τραπεζικοί Λογαριασμοί (ΕΤΛ), το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει πότε μια τραπεζική μεταφορά αφορά καταναλωτική δαπάνη και πότε μεταφορά μεταξύ ιδιωτών.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο διάστημα του έτους. Στόχος είναι, αφενός, να διασταυρώσουν τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλωθεί και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και, αφετέρου, να προετοιμαστούν για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία προβλέπει ότι, αφού δηλωθούν οι ΕΤΛ στο Taxisnet, τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται αυτόματα από τη ΔΙΑΣ και θα διανέμονται σε όλες τις τράπεζες ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στην πληροφόρηση και ακρίβεια στην καταγραφή των δαπανών μέσω των τραπεζικών εφαρμογών. Στη συνέχεια, τα στοιχεία των δαπανών θα μεταβιβαστούν ξανά μέσω της ΔΙΑΣ στην ΑΑΔΕ ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία για το αφορολόγητο στα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν το 2018.

Απρόθυμοι οι επαγγελματίες

Το πρόβλημα είναι ότι, μέχρι στιγμής, μόνο ένα μικρό ποσοστό των επαγγελματιών έχουν δηλώσει Επαγγελματικό Τραπεζικό Λογαριασμό μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχει «τρέχει» από τις 13 Νοεμβρίου στο Taxisnet. Όπως αναφέρουν στο insider.gr λογιστές και φοροτεχνικοί, υπάρχει απροθυμία μέχρι τώρα από την πλευρά των επαγγελματιών, οι οποίοι παραμελούν τη δήλωση των ΕΤΛ καθώς «δεν έχουν καταλάβει γιατί πρέπει να το κάνουν».

Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ορίσει κάποια προθεσμία υποβολής δήλωσης των ΕΤΛ, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα το κάνει προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την υποβολή των δηλώσεων για τη χρήση του 2017.

Από τον Μάιο –που «στήθηκαν» οι τραπεζικές εφαρμογές για το αφορολόγητο- έως και σήμερα, η δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών γινόταν με «χειροκίνητο» τρόπο, δηλαδή με συνεννόηση των επαγγελματιών με την τράπεζα. Στόχος της ΑΑΔΕ, όμως, είναι όλοι οι επαγγελματίες να δηλώσουν έναν ή περισσότερους Επαγγελματικούς Τραπεζικούς Λογαριασμούς έως την υποβολή των δηλώσεων την άνοιξη του 2018, ώστε να διασταυρωθούν όλες οι δαπάνες που έχουν κάνει οι καταναλωτές εντός του 2017 για να υπολογιστεί σωστά και με ακρίβεια το αφορολόγητο για το 2017.

Πηγή: insider.gr