Καταγγελίες για κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος από λογαριασμούς

Gazzetta team
Καταγγελίες για κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος από λογαριασμούς
Πιστώθηκε το κοινωνικό μέρισμα, αλλά υπάρχουν καταγγελίες ότι το κατάσχουν από τους λογαριασμούς.

Εν μέσω σοβαρών παραπόνων και καταγγελιών περί κατάσχεσής του, πιστώθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους.

Σε κάποιες περιπτώσεις το μέρισμα αν και ακατάσχετο έκανε φτερά από τους λογαριασμούς δικαιούχων σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Παράλληλα, υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει πως θα δοθούν πρόσθετα έως και 40 εκατ. ευρώ σε νέους δικαιούχους του μερίσματος.

Αυτό γίνεται για να συμπεριληφθούν επί πλέον κατηγορίες δικαιούχων που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κατά την προηγούμενη φάση της διαδικασίας. Η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος (koinonikomerisma.gr) θα ανοίξει εκ νέου κατά το χρονικό διάστημα από τις 15 έως τις 26 Δεκεμβρίου για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα πολυτέκνων για τις οποίες προωθείται η θέσπιση ευνοϊκότερου συντελεστή στάθμισης με στόχο να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων απ’ αυτήν την κατηγορία. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στο λογαριασμό που έχει δηλωθεί.

-Ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών για τους οποίους δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα.

-Μονοπρόσωπα νοικοκυριά στα οποία δικαιούχος είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω για τα οποία επίσης, δεν θα ισχύσει το παραπάνω κριτήριο.

-Νοικοκυριά που από σφάλμα στις φορολογικές τους δηλώσεις, δήλωσαν δαπάνες φροντιστηρίων στο πεδίο για τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων.

-Νοικοκυριά στα οποία εντοπίστηκαν σφάλματα κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τους στις βάσεις δεδομένων και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ή ακυρώθηκαν.

Πηγή: reader.gr