Διπλό... δώρο για 1 εκατ. συνταξιούχους φέτος

Gazzetta team
Διπλό... δώρο για 1 εκατ. συνταξιούχους φέτος
Διπλός μποναμάς περιμένει τους συνταξιούχους την περίοδο των εορτών, καθώς εκτός από το περίφημο κοινωνικό μέρισμα (που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 900 ευρώ), η Κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους έως και 1.400 ευρώ, που τους παρακρατήθηκαν παράνομα από λανθασμένο υπολογισμό των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Τα ποσά των επιστροφών αναμένεται να δοθούν με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου, που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με έγγραφο της Γεν. Δ/νσης Απονομής Συντάξεων του υπουργείου Εργασίας (αρ.1375934/19-10-2017), επισημαίνεται ότι η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί σε μια δόση και θα αφορά συνταξιούχους απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που πλήρωσαν μεγαλύτερες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης για το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016.

Συνολικά, είχε υπολογιστεί ότι οφείλονται περίπου 250.000.000 ευρώ από ποσά που εισπράχθηκαν αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκαν στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων.

Όπως επισημαίνει, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) δεν θα γίνει καμία επιστροφή ποσού:

- Σε όσους έχουν ήδη επιστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο (δικαστική απόφαση κλπ).

- Σε συντάξεις που δεν είχαν υποστεί μειώσεις με βάση τις διατάξεις των παραπάνω νόμων, γιατί είχαν νόμιμα εξαιρεθεί.

- Στις περιπτώσεις που είχαν επιστραφεί στους δικαιούχους ποσά υγειονομικής περίθαλψης που αχρεωστήτως είχαν παρακρατηθεί (π.χ. λόγω εξαίρεσης από την κράτηση σε διπλοσυνταξιούχους, ή σε εργαζόμενους συνταξιούχους).

- Στις περιπτώσεις που ο υπολογισμός της εισφοράς κλάδου ασθενείας γινόταν στο ποσό της σύνταξης από το οποίο είχαν ήδη αφαιρεθεί τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις που έγιναν με τις διατάξεις των παραπάνω νόμων.

Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ υγείας που έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια κρίθηκαν παράνομες, καθώς οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονταν με 4% εισφορές (και αργότερα 6%) υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη.

Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή, εφάρμοζαν τον Νόμο 2084/1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.

Πηγή: insider.gr