Αλεξανδρούπολη: Προφυλακιστέος ο φερόμενος ως τζιχαντιστής, αρνείται τις κατηγορίες

Gazzetta team
Αλεξανδρούπολη: Προφυλακιστέος ο φερόμενος ως τζιχαντιστής, αρνείται τις κατηγορίες
Ο 32χρονος ύποπτος φωνάζει: «Δεν είμαι τζιχαντιστής», την ώρα που η γυναίκα του δηλώνει πως ήταν για τρεις μήνες μέλος του ISIS όταν ζούσαν στη Συρία.

Την προσωρινή κράτηση του 32χρονου Σύρου που κατηγορείται πως συμμετείχε στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αποφάσισε ο Ανακριτής Αλεξανδρούπολης.

Η συνήγορός του δήλωσε ότι εντός πέντε ημερών θα παραδώσει στη Δικαιοσύνη περισσότερα στοιχεία ότι ο 32χρονος ανήκε στον ελεύθερο Συριακό Στρατό και όχι στον ISIS.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται οι συσκευές -κινητά, tablet, laptop- που κατασχέθηκαν από το διαμέρισμα του 32χρονου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό από τις συσκευές αυτές είναι «φρικιαστικό». Υπάρχουν φωτογραφίες του ιδίου με όπλα όλων των ειδών καθώς επίσης και βίντεο με εκτελέσεις αιχμαλώτων από μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις πληροφορίες, ο άνδρας είχε έρθει από την Τουρκία στη Λέρο τον Ιούνιο του 2016 και διέμενε μαζί με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά σε κέντρο φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Η σύζυγος του κατήγγειλε στην κοινωνική λειτουργό πως κακοποιούσε τα παιδιά του και την ίδια. Στη συνέχεια η γυναίκα ομολόγησε πως ο σύζυγός της ήταν ενεργό μέλος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και τότε σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Στις 19 Οκτωβρίου ο 32χρονος ζήτησε άσυλο στην σχετική υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης και συνελήφθη. Κατά την ανάκριση ομολόγησε πως ήταν ενεργό μέλος του ISIS στη Συρία. Από την έρευνα προέκυψε πως μέχρι το 2014 διέμενε στη Δαμασκό και αρχικά ήταν μέλος της Αλ Νούσρα ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ήταν ενεργό μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 32χρονος μετά την ομολογία του οδηγήθηκε στα κρατητήρια όπου και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με το κορδόνι από τα παπούτσια του.

«Ήταν τρεις μήνες μέλος του ISIS»

Η συμμετοχή του συζύγου της στο Ισλαμικό Κράτος αλλά μόνο για τρεις μήνες παραδέχτηκε στην κάμερα του Alpha η γυναίκα του τζιχαντιστή της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή όταν εμφανίστηκε στην υπηρεσία ασύλου για την προγραμματισμένη του συνέντευξη.

«Ήταν τρεις μήνες μέλος του Ισλαμικού Κράτους, μετά σταμάτησε», είπε η σύζυγος του 32χρονου διευκρινίζοντας πως ήταν «μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αλλά στη Συρία όχι εδώ» Όπως διευκρίνισε όταν επέστρεψαν από την Τουρκία σταμάτησε να εργάζεται για τον ISIS, ενώ ισχυρίστηκε πως αγνοεί το ενοχοποιητικό υλικό με σκηνές βασανισμού που βρέθηκε στο κινητό του. «Δεν υπάρχουν βίντεο, μόνο φωτογραφίες με τους φίλους του», είπε η 20χρονη γυναίκα, παρά το γεγονός ότι στα κλιπ που βρέθηκαν στον κινητό του και πιστεύεται ότι τραβήχτηκαν το 2012-2013, εμφανίζεται να συμμετέχει και ο ίδιος στις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια.

«Δεν είμαι τζιχαντιστής»

Υπενθυμίζεται ότι ο 32χρονος Σύρος οδηγήθηκε την Παρασκευή στον εισαγγελέα και ζήτησε τριήμερη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.

Πριν μπει στον εισαγγελέα, ο 32χρονος φώναξε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους «δεν είμαι τζιχαντιστής, έχω οικογένεια». Ο Σύρος κατηγορείται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Πηγή: reader.gr