Το πλεόνασμα στο... τραπέζι με την Τρόικα

Gazzetta team
Το πλεόνασμα στο... τραπέζι με την Τρόικα
Ένας νέος διαπραγματευτικός γύρος ξεκινά από Δευτέρα για την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των Θεσμών με τον προϋπολογισμό , την ενέργεια, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να αποτελούν τα πρώτα ακανθώδη ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι.

Μάλιστα το ελληνικό επιτελείο κατά τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) αναμένεται να αναζητήσει συμβιβασμούς για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η διάθεση του ποσού που θα προκύψει από την υπεραπόδοση του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν ήδη απασχολήσει τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τα υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων, χωρίς όμως να έχουν εκφραστεί ακραίες θέσεις από πλευράς των δανειστών.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2018 αυτό που έχει καταδειχθεί είναι πως πρέπει να αναθεωρηθεί τόσο η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% την επόμενη χρονιά όσο και η ο στόχος για τα δημόσια έσοδα, δεδομένου πως η χαμηλότερη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μικρότερες εισπράξεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τρέχον έτος η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ - κοινή εκτίμηση είναι πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει το 2,2% του ΑΕΠ – γεγονός που σημαίνει πως θα υπάρξουν διαθέσιμα 900 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα σε αδύναμες ομάδες σύμφωνα και με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την Παρασκευή.

Οι θεσμοί ωστόσο επιθυμούν τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν σε τομείς που θα στηρίξουν την ανάπτυξη το 2018 και θα οδηγήσουν σε επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, φοβούμενοι μια δημοσιονομική απόκλιση της τάξης του 0,5% Με λίγα λόγια οι θεσμοί θέλουν με τα χρήματα αυτά να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και να εκδοθούν οι συντάξεις που εκκρεμούν ενώ υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθεί μέρος του πλεονάσματος στο ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το Μνημόνιο και ο οποίος τροφοδοτείται από χρήματα του ESM και από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας όπου και θα αναχωρήσουν οι Θεσμοί για να επιστρέψουν εκ νέου στο τέλος Νοεμβρίου για τον επόμενο γύρο της αξιολόγησης.

Πηγή: reader.gr