Πώς θα εντοπίσουμε αν μας κλέβουν ρεύμα

Gazzetta team
Πώς θα εντοπίσουμε αν μας κλέβουν ρεύμα
Ο διπλασιασμός ρευματοκλοπών το 2016 σε σχέση με το 2014 όπως καταγράφτηκε στα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν συνδέεται μόνο απώλειες εσόδων (περί τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως) για τη ΔΕΗ αλλά και με απάτες εις βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς για τους οποίους ευθύνονται άλλοι (συνήθως γείτονες).

Οι τρόποι που μηχανεύονται διάφοροι επιτήδειοι για να κλέψουν ρεύμα ξεπερνά πολλές φορές κάθε φαντασία. Μια επιχείρηση μπορεί να «γλιτώσει» χιλιάδες ευρώ από τα λειτουργικά της έξοδα ενώ συχνά είναι τα φαινόμενα (ειδικά σε φοιτητουπόλεις της επαρχίας όπου οι νεαροί ενοικιαστές αποτελούν πιο «εύκολα» θύματα) όπου οι ιδιοκτήτες παίρνουν ρεύμα από τους ενοικιαστές. Δύο είναι οι κατηγορίες των ρευματοκλοπών: όταν ο παραβάτης κλέβει τη ΔΕΗ και όταν ο παραβάτης κλέβει κάποιον άλλον καταναλωτή.

Στην πρώτη περίπτωση, μια απλή τεχνική είναι η αποσύνδεση των ειδικών εξαρτημάτων από το μετρητή τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να το χρησιμοποιεί αλλά δεν καταγράφεται η κατανάλωση. Άλλος τρόπος είναι η παρέμβαση ενός «επαγγελματία» ηλεκτρολόγου ο οποίος μπορεί να πειράξει το μετρητή και να επιβραδύνει την ταχύτητά του.

Κάποιοι δεν πληρώνουν καν ηλεκτρολόγο για να παρέμβει και προτιμούν πιο ερασιτεχνικές λύσεις όπως είναι η τοποθέτηση μαγνητών, τρυπούν ρολόγια για να τοποθετήσουν αντικείμενα ως εμπόδια στην κίνηση του μετρητή, ψεκάζουν με σπρέι τις επαφές για να μην γράφει ο μετρητής.

Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται…

Ο φουσκωμένος λογαριασμός σε σύγκριση με παλαιότερες συνήθεις καταναλώσεις αποτελεί τη βασική ένδειξη ότι κάποιος μπορεί να καταναλώνει δικό μας ρεύμα εν αγνοία μας. Με την πρώτη υποψία, ο καταναλωτής πρέπει να κινητοποιηθεί αμέσως για να προλάβει την επανάληψη του φαινομένου σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί παρανομία.

Προτού ξεκινήσει την έρευνα πρέπει να ελέγξει αν κάποια συσκευή έχει διαρροή. Σε περίπτωση που οι συσκευές λειτουργούν κανονικά μπορεί να τις βγάλει από την πρίζα αι να ελέγξει αν γυρνάει ο μετρητής. Κλείνοντας το γενικό μπορεί κάποιος να δει αν λειτουργεί ο ενδιάμεσος μετρητής. Αν γυρνάει, το πιθανότερο είναι ότι τον κλέβουν. Ωστόσο, κόμη και αν διαπιστωθεί ότι ρολόι λειτουργεί παρά το γεγονός ότι ο καταναλωτής έχει κλείσει το γενικό καλό είναι για σιγουριά να κάνει αυτόν τον έλεγχο κάποιες φορές ακόμη σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Η πιο ασφαλής λύση είναι να φωνάξει κάποιος έναν δικό του ηλεκτρολόγο και να κάνει τον έλεγχο καθώς πολλές φορές η διαδικασία (ειδικά όταν πρέπει να ελεγχθούν οι διαδρομές των παροχικών καλωδίων, ή όταν ο ενοικιαστής/ιδιοκτήτης απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί κάποιος επιτήδειος να έχει συνδέσει ακόμη και καλώδιο κατευθείαν στην έξοδο ασφαλειών του μετρητή κλπ) είναι λίγο σύνθετη για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος.

Πώς εντοπίζουμε ποιος είναι ο μετρητής μας

Φυσικά όλοι οι παραπάνω έλεγχοι προϋποθέτουν ότι έχουμε εντοπίσει (ειδικά αν μένουμε σε πολυκατοικία) ποιος είναι ο μετρητής μας. Αυτό είναι εύκολη υπόθεση αρκεί να κοιτάξουμε έναν λογαριασμό ρεύματος και να δούμε τον αριθμό παροχής. Αυτός ο αριθμός αναγράφεται και στο μετρητή.

Πηγή: insider.gr