Πολιτικοί αρχηγοί στην Θεσσαλονίκη: Μπουγάτσα με παραμύθια

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Πολιτικοί αρχηγοί στην Θεσσαλονίκη: Μπουγάτσα με παραμύθια
Ο Χρήστος Κιούσης γράφει για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όχι ως θεσμό αλλά ως πεδίο βολής συστηματικών ψευδών και επίδειξης καθρεπτών και μπιχλιμπιδιών προς ιθαγενείς.

Αν η Θεσσαλονίκη είχε μια λίρα, για κάθε ψέμα που έχει ακουστεί στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο από Πρωθυπουργούς και Πολιτικούς Αρχηγούς από τη Μεταπολίτευση ως τώρα, θα ήταν όχι απλά Συμπρωτεύουσα και Συμβασιλεύουσα, αλλά θα έπαιρνε κάθε χρόνο της «ποιοτικότερης πόλης να ζεις», αντί Μελβούρνης και Βιέννης, αν βέβαια δεν άρπαζαν τις λίρες νύχτα κάποιοι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες.

Προς το παρόν είναι μια υπέροχη πόλη, να επισκέπτονται οι Ηγέτες με τους ντόπιους και Αθηναίους παρατρεχάμενους, φρουρούμενοι σαν δικτάτορες και συνοδευόμενοι από ορδές αστυνομικών που επιβάλλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κλείσιμο δρόμων και αστυνομοκρατία επί τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο. Ξέρετε πως ήταν η περιβόητη εμπορική κίνηση χτες Σάββατο, που μας επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός; Γύρω στο 50% κάτω και μπορεί να λέω και λίγο. Οι περισσότεροι πήγαν να κλείσουν τα εξοχικά στην Χαλκιδική. Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του έκανε αναφορά σε μια επιτέλους «κανονική χώρα», αλήθεια σε ποια κανονική χώρα συμβαίνουν αυτά; Με το «αυτά» δεν εννοώ διαδηλώσεις, συλλαλητήρια και επεισόδια, αυτά συμβαίνουν παντού. Εννοώ τη θεσμοθετημένη ομιλία ψευδών υποσχέσεων προς τους «δήθεν τοπικούς παραγωγικούς φορείς», λέγε με αυστηρά κομματικό ακροατήριο, που ανατροφοδοτεί τον κύκλο της διαμαρτυρίας και το μεγάλωμα της απόστασης ηγεσίας – πολιτών.

Αλήθεια Αλέξη θυμάσαι τότε που μπορούσες ελεύθερα να τριγυρνάς στην αγορά της πόλης, πίσω από την Ροτόντα, στην Ερμού, στο Μοδιάνο και στη Βαλαωρίτου και ήσουν ικανός να μιλάς με κανονικούς ανθρώπους; Τι συνέβη από τότε; Γκρεμίστηκε ο κόσμος ή γκρεμίστηκες εσύ; Όσα λέω για τον Τσίπρα φυσικά ισχύουν για όλους, είτε δεξιούς που παρίσταναν κάποτε τους μπάρμεν στα μπαράκια της Νίκης, είτε «εναλλακτικούς» που στήνουν τσιπουροκατάσταση με τοπικούς δημοσιογράφους, «για να αφουγκραστούν την τοπική κοινωνία». Και να οι selfies για το fb, και να τα stories στο insta, όπου ο Αρχηγός «νιώθει Περήφανος ή Σκεπτικός ή Ψυχή της Παρέας» στην τοποθεσία Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Από όλη την χτεσινή ομιλία θα σταθώ σε δυο μόνο πράγματα. Στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και στην Θεσσαλονίκη-Πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Το ένα θα συμβεί το άλλο όχι, μαντέψτε ποιο. Πριν σηκώσουμε τη σημαία της Βαλκανικής Πρωτεύουσας, κοιτάξτε να ξεπαστώσετε τον κόσμο από τα λεωφορεία, βάλτε κανένα extra δρομολόγιο τώρα που δεν τα διαχειρίζονται οι «αμαρτωλοί ιδιώτες», εγγυηθείτε και στους τουρίστες, ότι δεν θα τους επιτεθούν τίποτα φασιστοειδή καθάρματα και τα ξαναλέμε.

Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία, αν ερχόταν μια φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός να κάνει ταμείο στη ΔΕΘ σχετικά με το τι κατάφερε και τι απέτυχε να υλοποιήσει σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αυτό μάλιστα θα ήταν ενδιαφέρον και πολύ παραγωγικό. Και μετά να απαντούσε σε ερωτήσεις. Φτάνει με τις εξαγγελίες, με τις υποσχέσεις, με τα τζάμπα λόγια. Και να σας πω κάτι ακόμα; Ούτε η Νοτοπούλου αξίζει στοχοποίησης, ούτε ο Καρανίκας, ούτε κανείς. Τέρμα με το παραμύθι του άξιου Ηγέτη με το ανάξιο περιβάλλον, τα ακούσαμε αυτά κι επί Καραμανλή. Ηγέτης με ακατάλληλο περιβάλλον, δεν είναι ηγέτης, είναι στα defaults του επαγγέλματος να ξέρει να επιλέγει συνεργάτες.

Δεν τα έχω με τον θεσμό της ΔΕΘ. Γιατί να συμβαίνει αυτό άλλωστε; Η Έκθεση σαν εμπορικό γεγονός πρέπει να υπάρχει, υπάρχουν τέτοιες εκθέσεις παντού, καλώς υπάρχει και στην Θεσσαλονίκη. Τα παράλληλα «πολιτιστικά» events ίσως με ενοχλούν λίγο λόγω της αλλοπρόσαλλης διάρθρωσης και του περίεργου προγραμματισμού τους, αλλά δεν χρειάζεται να αρέσουν όλα σε μένα, τι είμαι καμιά αστυνομία τέχνης; Ακόμα και για την θέση της Έκθεσης μέσα στο κέντρο της πόλης τείνω να αλλάξω γνώμη. Πίστευα ότι θα έπρεπε να μετακινηθεί δυτικά, ώστε να απελευθερωθεί ο συγκεκριμένος χώρος για να γίνει ένα τεράστιο Μητροπολιτικό Πάρκο αλλά σοβαρά τώρα ποιο Πάρκο και ποιο Μητροπολιτικό, όταν στην Πρωτεύουσα υπάρχει κοτζάμ Πεδίον του Άρεως, που φοβάται ο κόσμος να διασχίσει το απόγευμα και στην Θεσσαλονίκη το πάνω μέρος της Πλατείας Αριστοτέλους είναι κατειλημμένο από λαθρέμπορους τσιγάρων και ημεδαπά-αλλοδαπά μπουμπούκια που σε κάνουν να σκέφτεσαι δυο φορές πριν περπατήσεις προς τα κει. Γίναμε κανονική χώρα ε Αλέξη;

Σε γενικές γραμμές καλά κάνει και υπάρχει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι πολιτικοί αρχηγοί γιατί να την δυσφημούν; Στο κάτω κάτω η Έκθεση προσέφερε και την εφεύρεση του φραπέ στον νεοελληνικό πολιτισμό, οι Ηγέτες μας τι;

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.